lördag 9 april 2011

Öppet Hus på Kryddan

Små irakiska "minipizzor"
Rosengård är en stadsdel i Malmö, så långt är alla med mig......
I denna stadsdel finns flera skolor, närmare bestämt fem kommunala grundskolor med ca 2700 elever i åk 1-9. Där ja! Redan där var det en del som hajade till. Rosengårds skolor är så mycket mer än "the" Rosengårdskola som det alltid refereras till i media. En fantastisk skola att besöka är Kryddgårdskolan. Ännu mer fantastiskt är det när det är öppet hus där. Vackert väder, öppna dörrar och en innermiljö som vibrerar av kreativitet, livsglädje och framtidstro. De flesta besökare brukar häpna och vara djupt imponerade när de möter eleverna, lärarna och den miljö som arbetet frodas i. Inget av detta hade varit möjligt utan en otroligt engagerad personal som vet att värdesätta kultur som ett gemensamt språk där alla kan delta. Efter årets BUFF (Barn- och UngdomsFilmFestival) valde elever och personal att arbeta vidare med de filmer barnen hade sett. Resultatet visades upp och en del av alstren kan du se här, och kom ihåg att på "Kryddan" är du alltid välkommen att uppleva kulturen i arbete med egna ögon.

Femmornas filmarbete
Sexornas gjorde seriestrippar om filmerna de sett

Tittskåp från åk 2
Åk 1 arbetade med Muminfigurer i lera
Montessoriklassen såg "Oceans" på BUFF
Scen ur "Alice i Underlandet"


Fyrorna såg bl.a "Draktränaren"
Varje år uppmanas föräldrar att baka eller laga något att ta med till skolan på öppet hus-dagen och allt detta dukas sedan upp till ett gigantiskt fikabord där föräldrar, släktingar och barn sedan får fika tillsammans. Alla som känner mig vet att detta är himmelriket för mig. Jag hade dessutom lyckats med konststycket att "trolla bort" mina elever under den första timmen (de hade idrott) så jag passade på att besöka fikaborden tidigt. Personalen som arbetade i köket vet hur jag är och jag fick vara provsmakare till allt som de inte visste vad det var. Mycket av det som bullades upp var dessutom helt nylagat och fortfarande varmt. Pakistanska Somosas med en kryddig fyllning av potatis och ärtor var bäst. Bosniska bakverk, irakiska piroger, baklavas och andra sötsaker blandades med risröror och friterade grönsaksknyten. Helt "vanliga" sockerkakor och småkakor kan man som infödd "svenne" hoppa över en sån här dag.
Inget av detta hade varit möjligt om inte alla dessa fantastiska föräldrar hade ställt upp. TACK!

Allt fick inte plats på en gång. Det här är en del av allt som dukades upp.

Vanliga och mindre vanliga småkakor


Ja inte vet jag. Kikärtor, bulgur, ............

Matig fika

Vid "upplägget" där jag höll till en stund för att provsmaka.

Överlägset godast! Somosas från Pakistan!

Här behöver jag hjälp! Vad är detta? Någon typ av bröd i yogurtsås.
Jag och en cool besökare.
Indiskt?
4 kommentarer:

 1. Bra reklam för oss på Kryddan + fantastiskt bra skrivet, du finner alltid rätt ord!
  Tina

  SvaraRadera
 2. Underbart!
  Du har så rätt i allt du skriver, Kryddan är en fantastisk plats med goa ungar och fantastisk personal. Hälsningar från den fd sytanten Pia

  SvaraRadera
 3. Jag vill eklärera att de där ''små pizzorna'' inte är irakisk utan turkisk maträt vid namnet lamacun. Lika så är Baklava, Kebab, Dolmar, Börek och Yoghurt turkiskt, men eftersom det Ottomanska Riket hade ett präktigt och stort rike har det lett till att dessa maträtter har gjort sig till tillbreda.

  SvaraRadera
 4. Tackar för upplysningen. Jag gick enbart på vad som stod på skylten....

  SvaraRadera