söndag 17 april 2011

Fläskkarré med sötsur äppelcidervinägersky

Hel bit karré klar för ugnen

Ingredienser till en god sötsyrlig sås med äpple

Fläskkarré, eller grishals som det också kallas, är den främre delen av grisens rygg. Det är en relativt billig styckningsdetalj som jag ärligt talat haft lite svårt för utom när det ska grillas. Grillad karré är smaskens med allt sitt insprängda fett. Grillar man inte så lämpar sig karrén bäst för ugnen. Här kommer ett riktigt gott recept med en syrlig och fräsch sås som gjort att jag fortsättningsvis inte är så skeptisk till karré. Ännu en gång är originalreceptet från Lisa Förare Winblad. Köttet som  blir över är alldeles utmärkt till en pytt eller liknande.

Fläskkarré med sötsur äppelcidervinägersky
8 port kött
4 port sås

1 kg fläskkarré
2 tsk salt
1 tsk mald ingefära

Sås
4 scharlottenlökar
1 syrligt äpple
1 tsk råsocker eller farin
2 + 1 msk smör
5 dl ofiltrerad äppeljuice, typ Tropicana eller hempressad
2 msk äppelcidervinäger
1/2 dl sherry
1 kvist rosmarin
1msk kalvfond
1/2 msk maizena + lite kallt vatten
salt och peppar

Gör så här:
  1. Klappa in karrén med ingefäran och salt. Låt den stå en kvart. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Hetta upp smöret i en tjockbottnad stekpanna tills det blivit ljusbrunt. Bryn karrén runt om så att den får färg. Lägg i en ugnsfast form och sätt in i ugnen på 125 grader tills innertemperaturen är 85 grader, ca 1,5 timme. Täck över med folie och låt köttet stå i 20 minuter. 
  3. Börja med såsen när köttet nästan är klart. Skala och skiva löken tunt. Skala och tärna äpplet i ca 1 cm stora tärningar. 
  4. Stek löken sakta i 2 msk smör tills den är ljust brun.
  5. Höj temperaturen. Lägg ner äppelbitarna och strö över sockret. Stek under sakta omrörning tills äpplet fått lite färg. Lägg upp i en skål. 
  6. Koka ihop äppeljuice, vinäger, sherry, rosmarin och kalvfond i stekpannan. Låt sjuda samman till ungefär halva volymen. 
  7. Vispa ut maizenan i det kalla vattnet och rör ner lite i taget i den sjudande såsen till lagom konsistens.
  8. Vänd ner lök och äpple i såsen. Vispa ner 1 msk smör och smaka av med salt och peppar. 
  9. Skiva upp köttet och servera med klyftpotatis eller potatismos och valfri grönsak.
Karré med sötsyrlig sås och broccoli

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar