onsdag 20 april 2011

Knäckig rabarber- och hallonpaj

Vårliga smaker som passar bra i paj
Syrligheten hos rabarbern gifter sig fint med ett sött knäckigt täcke i den här pajen som i just det här utförandet dessutom är glutenfri. Rabarbern har funnits i butikerna ett tag och de är helt okej även om de inte är lika spröda och syrliga som de nyskördade från egna trädgården. Men som synes på bilden så dröjer det ett tag innan vi får njuta av egna rabarber. Man brukar läsa att man ska sockra rabarberna i pajer men här tycker jag inte att det behövs då täcket är sött så det räcker.

Rabarberstjälkar från ICA

Min egen rabarberplanta växer så det knakar i vårsolen


Glutenfria produkter som funkar fint i pajen
God smet som ska bli täcke till pajen

Vi blev bjudna på tidig påskmiddag hos svärföräldrarna och jag fick uppdraget att ta med en efterrätt. Jag hade aldrig provat att göra en glutenfri rabarberpaj och när det nu ingick glutenintolleranta gäster så tänkte jag att jag skulle testa. Resultatet blev riktigt bra, även om jag tror att det blir ännu knäckigare yta med vanligt mjöl! Det går naturligtvis att använda vanligt mjöl och havregryn om man inte behöver ta sådan hänsyn.
Jag dubblade receptet och tillsatte färska hallon. Vad man vill ha under knäcktäcket är en smaksak. Äpple är en klassiker men jag kan tänka mig blåbär, jordgubbar etc, prova själva.

God och knäckig får den svalna lite

Knäckig rabarber- och hallonpaj

500 g rabarber
1 ask färska hallon
150 g margarin
1/2 dl sirap
1 dl vispgrädde
2 dl glutenfri mjölmix
1 tsk bakpulver
3 dl havregryn (glutenfria)
2 dl strösocker

Gör så här:
  1. Skär rabarberna i bitar. Lägg dem i botten på en pajform tillsammans med hallonen. 
  2. Smält margarin, sirap och vispgrädde i en kastrull. Vispa ihop det och ta sedan bort kastrullen från plattan.
  3. Blanda ner mjölmix, havregryn, bakpulver och socker i den varma smeten i kastrullen.
  4. Bred röran över rabarberna och hallonen och grädda i ca 25-30 minuter i 175°, eller tills ytan fått fin färg och känns lite knäckig.
Vaniljsås till pajen är det bästa

    4 kommentarer:

    1. Kom på tanken idag att jag tänkte läsa vad folk har frågat dig och vad du svarat. Men såg då att du inte hade någon frågelåda :( . Tycker det är rätt trevligt och personligt, ska du inte lägga upp en? t.ex har http://www.valresultatet.se gratis. exempel finns på:
      http://valresultatet.blogg.se/

      kram

      SvaraRadera
    2. Tack för det orginella receptet Per! Det blev jättegott :D hälsningar från Helsingfors

      SvaraRadera
    3. Ser supergott ut och detta måste prövas när rabarbern och hallonen vågat sig fram i trädgården. Har även provat äpplen som smakade fint det med :).

      SvaraRadera
    4. Den uppskattades av alla gästerna. Men jag fick ändra lite i receptet. Jag hade ingen grädde så det blev lättmjölk och hallonen var för få så det blev även mangobitar :)

      SvaraRadera