måndag 4 april 2011

Grillat med god vitlökssås

Entrecote med vitlökssås och skivad ugnspotatis

Ugnspotatis och färska lökar
Lättkokta sockerärtor är goda tillbehör
Ryggbiff, lätt penslad med chiliolja



Grillningen har verkligen kommit igång och det börjar också märkas i butikerna som möblerar om och plockar fram de dammiga lagren med grillkol och briketter från förra säsongen. Vissa nyheter i marinad/glace/rub-hyllorna har också visat sig. Santa Maria har färdiga dippor som nyhet. Vad består de av med den hållbarheten förvarade i rumstemperatur???? Tveksamt om jag ens kommer att testa.
Häromkvällen grillade jag ryggbiff och entrecote. Till detta gjorde jag skivad potatis i ugn och en himmelsk vitlökssås.

Vitlökssås
4 pers

3 scharlottenlökar
1 morot
1/2 röd eller gul paprika
8 grönpepparkorn
smör
1 tsk rostad scharlottenlökfond
1 msk grönsaksfond
1 msk soja
10-15 vitlöksklyftor
2 dl vatten
2 dl grädde av valfri fetthalt
salt och peppar

Gör så här:
  1. Ugnsbaka vitlöken ca 10 minuter i 210 grader. Ta ut och låt svalna något.
  2. Fräs hackad scharlottenlök, skivad morot, grönpepparkorn och paprikan i en rejäl klick smör. 
  3. Häll på vatten och låt puttra tills ungefär hälften återstår. Mixa med stavmixer och sila.
  4. Häll på fond och grädde. Koka upp.
  5. Pressa i de ugnsbakade vitlöksklyftorna.
  6. Smaka av med salt och peppar och eventuellt en nypa socker. Red av med såsredning om du vill ha såsen tjockare.

1 kommentar: