måndag 6 februari 2012

Fisk under sprött täcke med rotsaksmos

Det här är en vardaglig fiskrätt med inspiration från färdiga fiskgratänger. Det lite sötaktiga moset är perfekt tillbehör och kidsen åt med god aptit (jag talade inte om att det var rotselleri i moset förrän efteråt). Jag använde fryst torskfilé som jag låtit tina. Det går säkert alldeles utmärkt att använda annan fisk. Ta vad som erbjuds i din butik.

Garnera gärna med lite räkor

Fisk under sprött täcke med rotsaksmos
4 pers

500 gram torskfilé
1/2  pressad citron
1/2 gul lök
1 dl ströbröd eller panko
rivet skal från en halv citron
1 pressad vitlöksklyfta
2 msk hackad persilja
salt och vitpeppar
ca 50 gram kylskåpskallt smör
Rotsaksmos
5 medelstora potatisar
3-4 morötter
1 bit rotselleri (ca 250 gram)
1/2-1 dl mjölk
ca 25 gram smör
salt och vitpeppar

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Lägg torskfilén i en smord form. Pressa över citronsaften. 
  3. Finhacka löken och blanda med ströbrödet, citronskal, pressad vitlök och persilja. Smaka av med salt och peppar.
  4. Strö blandningen över fisken och hyvla sedan smör över. Tillaga fisken i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Håll koll på slutet så att det inte får för mycket färg. Lägg då folie över. 
  5. Rotsaksmoset. Skala rotsakerna och skär dem i mindre bitar. Koka dem i lättsaltat vatten tills de blir mjuka. Låt dem ånga av innan de mixas med mjölk och smör till lagom konsistens. Smaka av med salt och peppar.

1 kommentar:

  1. Jag är för det mesta på jakt efter nya goda fiskrätter och denna lät verkligen toppen. Mmmm fraisigt pankoströbröd....

    SvaraRadera