tisdag 5 juli 2011

Rabarberzabaglione

Jordgubbar med rabarberzabaglione

Zabaglione är en italiensk dessert gjord på äggulor, socker och söt likör. Här används ingen likör utan rabarber. Rabarberzabaglione är ett recept som jag hittade i ett gammalt nummer av Allt om Mat. Zabaglionen smakar bra till rabarber såklart, men också med jordgubbar eller hallon.

Rabarberzabaglione
4 pers

250 gram rabarber
1 1/4 dl vatten
1 1/2 dl socker
4 äggulor
1 dl grädde


Rabarberlagen ska koka ihop

Vispa oavbrutet tills det blir tjockt och fluffigt
Gör så här:
  1. Ansa och skär rabarbern i 2 cm stora bitar.
  2. Koka upp vatten och socker och lägg i rabarberbitarna. Låt dem sjuda ca 3 min. Ta upp dem med en hålslev och lägg dem i en skål.
  3. Koka rabarberlagen tills ca 1 dl återstår. De kokta rabarberbitarna som ligger i skålen kommer safta av sig en del och då kan du hälla ner saften i lagen så får det koka med. 
  4. Vispa äggulorna i en skål. Vispa ner den heta rabarberlagen och häll sedan tillbaka alltihop i kastrullen. Ställ den på låg värme och vispa hela tiden tills krämen blir luftig och tjock. Den får inte koka. Häll upp i en skål och låt kallna.
  5. Blanda med vispad grädde strax före servering.
Sommarsmaker i glas

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar