söndag 24 juli 2011

Wienerkaka

Lägg till bildtext
Min fru Annette skulle få besök av en gammal barndomsvän som nu bor i Australien. Vad passade då bättre än att baka något riktigt smarrigt. Oftast när man varit på resande fot och varit sugen på något bakverk har man blivit duktigt besviken. Nu vet jag ju inte hur det förhåller sig med Australien eftersom jag inte haft den äran men ändå. Enligt Annette så skulle nämnda vän vara glad för kanelbullar etc. så den här Wienerkakan borde fungera tänkte jag.
Receptet tackar jag min kollega Krister för, eller snarare hans fru kanske? Det här var första gången jag bakade den men definitivt inte den sista. Namnet som står på receptet får följa med här också. Vem den människan är vet jag inte men baka kunde hon. Grymt god!


Els-Maries Wienerkaka
Till en långpanna 30X40 cm

150 g smör
75 g färsk jäst
2 1/2 dl mjölk
2 ägg
1/2 dl socker
1/2 tsk salt
9-11 dl vetemjöl

Vaniljkräm: Gör vaniljkräm (Marsan funkar bra) på ca 3 dl mjölk eller gör egen vaniljkräm
Smörkräm: 150 g smör, 1 1/2 dl socker, 3 tsk vaniljsocker


Gör så här:
  1. Smält smöret. Tillsätt mjölken och värm degspadet till fingervärme. 
  2. Smula jästen i en bunke och lös upp den i lite av spadet. Tillsätt sedan resten av spadet, socker, salt, ägg och mjölet. 
  3. Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kant. Låt degen jäsa övertäckt cirka 30 minuter. Gör under tiden vaniljkrämen och smörkrämen. 
  4. Dela degen sedan i 2 bitar. Tryck ut den första i en långpanna (30×40), jag smorde min lätt. Bred på vaniljkrämen. 
  5. Kavla sedan ut den andra degbiten. Bred på smörkrämen och rulla ihop till en rulle som du skär i bitar – som till vanliga bullar. Lägg dessa ovanpå degen i långpannan och låt jäsa i 30 minuter. Lägg bitarna lite ifrån varandra då de jäser ihop. 
  6. Pensla med ägg och grädda i 225 grader i cirka 15 minuter. Låt svalna och skär upp i bitar. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar