torsdag 28 juli 2011

Kikärtsbiffar med jordnötter

Kikärtsbiffar, inte så snygga till formen men goda

Bönor och linser är inte min starka sida precis. Bönor funkar på sin höjd i en god chili, linser kanske i en smaskig soppa med mycket smak. Det är den där mjöliga konsistensen....-Då har du inte provat....ja, ja, ja, jag vet, det finns massor av spännande bönor att prova. Nu finns det ju dessutom bönor och linser i praktiska förpackningar och som inte behöver blötläggas etc. Eftersom det dessutom är nyttigt och hjälper till att hålla blodsockret på en jämnare nivå (och vem behöver inte det?) och man känner sig mätt längre (och vem behöver inte det också?) så finn det inte så många ursäkter kvar. Arbetar man då i det mångkulturella Malmö och dessutom på Rosengård där Falafel No1 huserar så finns inga ursäkter alls. Världens godaste falafel!
Det här receptet kommer tyvärr inte i närheten av ovannämnda lyxbollar men är ändå inte så tokigt. Barnen gillade det också. Receptet härstammar från ett några år gammalt nummer av Allt om Mat. Hugg in!

Kikärtsbiffar med jordnötter
6 pers (ca 25 småbiffar)

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
100 gram champinjoner
2 förpackningar kikärtor (à 400 gr)
1-2 tsk sambal oelek
1 lime
1 dl grovt hackade jordnötter
tunnbröd eller pitabröd
turkisk yoghurt
feferoni
olja
1 tsk salt

Gör så här:
  1. Skala och hacka lök och vitlök. Skär champinjonerna i skivor. Fräs lök, vitlök och svamp i lite olivolja.
  2. Mixa svampfräset med väl sköljda kikärtor, sambal efter smak och salt. 
  3. Rör ner finrivet limeskal, 1 msk pressad lime och jordnötter. Forma ca 25 små biffar och stek dem på ganska hög värme i olivolja.
  4. Servera i pitabröd med vitkålssallad, turkisk yoghurt och feferoni.
Vi struntade i feferoni

Vitkålssallad
Hyvla ca 400 gram vitkål fint med en osthyvel. Lägg den i en bunke och krama den med handen så att vitkålen blir mjuk. Rör ner 1 msk finhackad persilja, 1 msk olivolja, 1 tsk pressad lime och lite salt.

1 kommentar:

  1. åh nej vad gott med jordnötter i biffarna, det MÅSTE jag testa! Jag är ett stort fan av bönor, men det kan ju ha att göra med att jag är vegetarian och inte har sådär överdrivet stora mängder proteinrika livsmedel att välja mellan ;)

    SvaraRadera