lördag 4 juni 2011

Viltgryta med ugnsrostade rotsaker och mörk söt sås

Nästa klump att plocka ur frysen visade sig vara vildsvinsbog. Alldeles utmärkt grytkött. Kanske inte den somrigaste maten men gott likväl. Den ugnsrostade färskpotatisen är desto mer somrig. Tillsammans med palsternacka och morötter blir det ett bra komplement till grytan. Den mörka söta såsen är verkligen superenkel och supergod med syran och sötman som gifter sig med rotsakerna.
I grytan provade jag en variant av tomatröra som jag hittade på City Gross. Den heter Lutenica och är en makedonsk specialitet. Huvudingredienserna är tomat, vitlök och chili. Riktigt god som den är men borde funka alldeles lysande på en bit gott bröd. Den kan såklart uteslutas men ta då lite mer tomatpuré.

Lutenica, makedonsk tomatröra

Viltgryta
4 pers (minst)

ca 800 gram grytbitar av viltkött
1/2 dl olivolja eller smör
3 gula lökar
2 lagerblad
1 tsk timjan eller några kvistar färsk
1 tsk kanel
1 dl Lutenica
3 vitlöksklyftor
1/2 dl tomatpuré
5 dl rött vin
250 gram champinjoner
salt och peppar

Gör så här:
  1. Bryn bitarna på ganska hög värme i olja eller smör, gärna i en gjutjärnsgryta.
  2. Tillsätt en finhackad lök, pressad eller hackad vitlök, kryddor och lagerbladen. Stek någon minut till.
  3. Blanda i Lutenica, tomatpuré och rödvin och låt det puttra tills rödvinet nästan kokat in.
  4. Späd sedan med vatten i omgångar så att köttet är täckt hela tiden. Låt det puttra minst en timme, gärna mer.
  5. Smaka av köttet så att det är mört (annars puttra lite till). Blanda sedan i svamp och lök skuren i båtar och puttra 10 minuter till.
  6. Smaka av med salt och peppar och en klick vinbärsgelé.
Mörk söt sås
4 pers

1 dl balsamvinäger
1/2 dl ljus soja
1/2 dl socker
1 dl vatten
2 tsk maizena

Gör så här:
  1. Blanda vinäger, soja och socker och koka upp.
  2. Rör ut maizenan i vattnet och häll i det i vinägerröran under omrörning.
  3. Låt puttra under uppsikt tills det har tjocknat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar