fredag 4 januari 2013

Kycklinggryta med curryFantastiskt skidväder

Nytt år och nya utmaningar väntar efter ett härligt lov med skidåkning och nyladdade batterier. Jag har ambitionen att faktiskt bli lite flitigare med bloggandet. I början av året kommer det med största sannolikhet att bli en del smalmat då nöden kräver detta. Jag kommer att botanisera bland allehanda kokböcker för att hitta smala recept som kan utvecklas och bli bra smalmat. Smalmat för mig är annars ofta förknippad med en känsla av ständig hunger och brist på sås. Vi brukar skoja i vår familj om att vi är såsaddicts. Alla vill ha sås till allt och mycket ska det vara.

Njuter av våffla med hjortronsylt efter skidandet i Sälen

Första receptet för året blir en smal gryta som jag hittade i en Viktväktarkokbok. Jag modifierade receptet lite och resultatet blev riktigt, riktigt bra. Prova själv att experimentera med olika curryvarianter. I originalreceptet ska det vara bara vanlig hederlig currykrydda. Förslagsvis serveras grytan med en klick lätt créme fraiche om man vill det. Passa på att göra ett riktigt storkok för det är en perfekt lunchmat att ta med till jobbet eller varför inte ut i skogen på en utflykt med Trangiakök.

God gryta med olika currysorter

Kycklinggryta med curry
4 pers

500 gram kycklingfilé
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
olja
1 msk curry
1/2 msk Patak´s Tikka Masala Currypasta
5 dl torr äppelcider
3 dl vatten
3 msk kycklingfond
6 potatisar
3 morötter
1 squash
100 gram sockerärtor
såsredning

Gör så här:
  1. Finhacka lök och vitlök och bryn i lite olja i en stor gryta. Häll i currysorterna och låt bryna med lite innan du tillsätter kycklingen i så stora bitar eller strimlor som du själv önskar. Låt gärna kycklingen få lite färg men det är inget måste.
  2. Häll på cider, vatten och fond och låt det puttra några minuter. 
  3. Skala och dela potatisen och morötterna i bitar och lägg ner dem i grytan. Låt dem koka tills de är nästan klara.
  4. Skär squashen i bitar och lägg dem i grytan tillsammans med sockerärtorna precis innan rotfrukterna är klara. 
  5. Red av med redning och smaka av med salt och peppar.
Kycklinggryta med curry

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar