tisdag 15 januari 2013

Ugnsbakad kyckling och krossad potatis

Ugnsbakad kyckling
Återigen ett lyckat recept med inspiration från Jamie Olivers bok "Middag på 30 minuter". Den här gången är det kycklingfilé som får tjäna som grund. Potatisen till blev riktigt god och smakrik. I originalreceptet skulle det vara grädde i spenaten men jag valde att blanda det gröna med en halv burk Keso 4 lökar. En lyckad kombo!

Spenat med keso

Ugnsbakad kyckling och krossad potatis
4 pers

Potatis
700 gram fast tvättad potatis med skal
några kvistar färsk rosmarin
6 vitlöksklyftor

Spenat
ett par stjälkar salladslök
2 vitlöksklyftor
några kvistar färsk timjan
en klick smör
200 gram spenat
1 dl Keso 4 lökar
25 gram riven parmesan

Kyckling
4 kycklingbröst
torkad oregano
paprikapulver
en klick smör
1 citron
körsbärstomater
4 skivor bacon
några kvistar färsk rosmarin

Gör så här:
  1. Klyv potatisarna på längden och koka dem tills de är genomkokta. Häll av vattnet och låt dem ånga av lite.
  2. Skiva salladslöken tunt och fräs den i lite olivolja i en kastrull. Pressa i vitlöken, bladen från timjan och en klick smör. Fräs i ett par minuter. Häll spenat i kastrullen och rör om så att det sjunker ihop. Rör i keson och parmesan och se till så att det blir varmt.
  3. Strö torkad oregano, paprikapulver, salt och peppar på ett smörpapper. Ringla över lite olivolja. Rulla kycklingbrösten i kryddorna. Stek sedan i het stekpanna i olivolja och smör tills de fått fin färg.
  4. Häll kycklingen med spad i en ugnsfast form. Tillsätt citron delad i fyra delar och körsbärstomater, gärna på kvist. Lägg över baconskivor på kycklingen. Grilla på ca 250 grader i minst 14 minuter. Kolla så att kycklingen är klar. 
  5. Hetta upp en stekpanna med olivolja och blad från några rosmarinkvistar. Bred ut potatisarna, ringla över lite olivolja och lite salt. Pressa i 6 vitlöksklyftor och vrid upp värmen till hög. Ta ett platt lock eller tallrik och tryck till så att du har sönder och krossar potatisen. Låt den få lite färg, skaka om och tryck till igen. Se till att den får färg runt om innan den serveras direkt ur pannan. 
Krossad potatis med rosmarin och vitlök







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar