torsdag 10 januari 2013

Spagetti alla puttanesca

Supergod spagetti

För några år sedan så följde jag de flesta matprogrammen i TV. Utbudet var då något begränsat. Efter detta har det kommit ett överflöd av matlagningsprogram med mer eller mindre lustiga teman och programledare. Den TV-kock som står sig bäst är utan tvekan Jamie Oliver. Jag kan fortfarande gilla hans handfasta matlagning och sköna, lite läspande, engelska. Jag följer inte längre några matserier slaviskt utan hamnar där vid kanalflippande ibland. "30 minute meals" är ett trevligt inslag och jag har lagat en fantastisk röd curry därifrån förr. Nu häromsistens så lånade jag boken med samma namn på bibblan och den är faktiskt ett riktigt fynd. Det är inte ofta man öppnar en kokbok och faktiskt kan tänka sig att laga till nästan allt, men så är det med Jamie´s bok. Köp den!


Här följer en variant på ett av recepten i boken. Jag försöker inte att laga rätterna på 30 minuter utan de får ta den tid de tar även om det säkert skulle funka med rätt förberedelser och utrustning.

Spagetti alla puttanesca
4-6 pers

500 gram spagetti
en burk tonfisk i olja
2 vitlöksklyftor
1 msk avrunnen kapris
30 gram sardeller i olja
1 röd chili
en liten knippa bladpersilja
8 svarta oliver utan kärnor
malen kanel
400-500 gram passata eller krossade tomater
1 citron

Fräsiga smaker

Tomatröran med tonfisk klar!

Gör så här:
  1. Koka spagettin enligt anvisningarna och häll av men spara en del av kokvattnet.
  2. Häll oljan från tonfisken i en stekpanna. Pressa i vitlöken och tillsätt grovt hackad kapris, de hackade sardellerna och en del av oljan som de låg i. 
  3. Finhacka chilin och tillsätt den.
  4. Grovhacka persiljan och lägg åt sidan.
  5. Låt innehållet i stekpannan koka ett par minuter under omrörning.
  6. Tillsätt tonfisken och finfördela den i röran och tillsätt hackade oliver.
  7. Rör i en nypa malen kanel och passatan eller de krossade tomaterna.
  8. Häll ner pastan i stekpannan med såsen. Tillsätt det mesta av den hackade persiljan och pressa i saften av en citron. Ringla över lite extra olivolja och rör om ordentligt. Häll över på ett fat eller servera från stekpannan. Strö över resten av persiljan.

Spagetti alla puttanescaInga kommentarer:

Skicka en kommentar