tisdag 7 augusti 2012

Chokladkaka med inkokta rabarber

På min arbetsplats verkar det ibland som om de anställda "nollar" ett par gånger per år. Vi är fantastiska på att hitta orsaker till att inmundiga allehanda bakverk. När någon fyller bjuds det till friskt och den som sedermera fyllt förväntas såklart bjuda igen inom det närmaste. Summan av kardemumman blir att man blir fetare och fetare men att man får prova många delikata kalorifyllda skapelser.

Sjukt god smet
En väldigt god sådan kaka var den här chokladkakan som Kristina (tack!) vänligt delade med sig receptet till. Kakan blir härligt chokladig och krämig med en touch av apelsin. Rabarberna till lyfter det hela till himmelska höjder. Kakan fungerar såklart lika bra med vispad grädde eller lite vaniljglass.

Lägg till bildtext
Chokladkaka med inkokta rabarber

Kakan:
250 gram mörk choklad
250 gram smör
4 dl florsocker
1 1/2 dl vetemjöl
4 ägg
3 msk pressad apelsinjuice och rivet skal från en apelsin

Rabarbern:
3 dl socker
1 1/2 dl vatten
3 stjärnanis
saft och rivet skal från 1 apelsin
5 rabarber

Gör så här:
  1. Smält choklad, smör och florsocker under omrörning i en skål som du ställeri en kastrull med sjudande vatten.
  2. Sikta ner mjölet och vispa i äggen ett åt gången. Vispa sedan i apelsinjuice och skal.
  3. Häll upp blandningen i en smord springform och baka den i 180 grader i ca 20-25 minuter.
  4. Rabarbern: Koka upp sockret, vattnet, det rivna apelsinskalet, saften och stjärnanisen. Ansa rabarbern, skär i korta stavar och lägg ner i sockerlagen. Är stängerna grova så dela dem på längden också. Ställ åt sidan och låt svalna.

Chokladkaka med inkokta rabarber

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar