torsdag 2 augusti 2012

Krusbärsmarmelad med vanilj

Gröna, goda krusbär
"Blott Sverige svenska krusbär har" skrev Carl Jonas Love Almqvist på 1800-talet som var krusbärets storhetstid i Sverige. Enligt Wikipedia odlades över 1000 sorter. Senare härjades krusbären av mjöldagg och idag för bäret en tynande tillvaro. Synd, då det är gott och går att göra mycket av. Då jag var hemma hos min svåger och hans familj nyligen så blev jag erbjuden att plocka av deras krusbärsbuskar. Det dignade verkligen av bär. Väl hemma googlade jag lite och fastnade för ett recept där jag återigen fick användning av min vanilj från Zanzibar. Jag hade en väldigt stor vaniljstång och tyckte att det blev väl mycket med en hel sådan, därav måttet i receptet. Gott och populärt blev det iaf.

Krusbärsmarmelad med vanilj

350 gram krusbär
300 gram syltsocker
2 msk vatten
1/2 - 1 vaniljstång
skalet från en halv citron


Jag har egentligen alltid marmeladen under osten men då hade det inte gjort sig på bild!

Gör så här:
 1. Skölj och snoppa krusbären. Lägg dem i en kastrull och koka upp dem i en minut med vattnet. Mixa dem därefter  med stavmixer och tillsätt syltsockret. Koka upp och låt koka kraftigt i 7–8 minuter. 
 2. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Tillsätt frön och resten av stången tillsammans med citronskal och syltsocker till de mixade krusbären. Koka upp och låt koka kraftigt i 7-8 minuter. Ta upp vaniljstången.
 3. Ställ kastrullen åt sidan och skumma av marmeladen. Låt svalna något och häll därefter upp i väl rengjorda glasburkar.

2 kommentarer:

 1. Tack för ett toppenrecept på krusbär. Annie - MatSkap

  SvaraRadera
 2. Hej där!

  Nu har jag just hällt ner min marmelad i små burkar. Det ska bli spännande att provsmaka. Tack för receptet!

  SvaraRadera