söndag 22 april 2012

Ölfestival på Malmö Brygghus

Ölprovning på Malmö Brygghus
Jag och min bror hade köpt biljetter till fredagens begivenhet på Malmö Brygghus. Där skulle det bli ölprovning med svenska småbryggerier. Bryggerierna var 19 till antalet och de flesta av dessa hade med sig fyra olika sorter, både gamla bekantingar och nyheter. Vi räknade snabbt ut att om vi smakade alla sorter så skulle vi få i oss 7,6 liter öl och vara typ 1500 kronor fattigare. Alltså inte att tänka på. Dags att börja sålla. Vi började på Möllevångstorget med ett grillspett på restaurang Nyhavn. Där plockade jag upp ett klipp från Sydsvenskan där samtliga öl stog uppräknade. Vi lade upp en färdplan.
Väl inne i Brygghuset var det redan strax efter 17 massor med folk och trevlig stämning. Trängseln var påtaglig och det var svårt att föra några vettiga anteckningar. Här följer iallafall några iakttagelser och synpunkter.

Ocean
Här provade vi Västkust vilket var den enda som vi inte tidigare testat. En helt okej Pale Ale.

Ocean från Göteborg. Trevliga öl!
Närke Kulturbryggeri
Välbesökt och trångt runt deras disk. Stormaktsportern fick lysande betyg av brorsan men jag är inte lika övertygad. Här provade vi friskt med bottennapp som Hej! Jag heter Hampus och roliga rökbomben Anders Göranssons bästa rököl. Gransus var inte heller så dum. Närke vågar sticka ut men det finns risk för att det blir för bra. Att göra öl på granskott och industrihampa.... Tveksam!

Närke är hajpat i överkant
Nils Oscar
I strid med ovanstående om vilka som hade snyggast t-shirt. Nils Oscar tog hem priset! De gör dessutom god öl. Deras Coffee Stout var riktigt god. Övriga sorter kunde vi sedan tidigare.

Snyggast t-shirts! Jag bär min med stolthet.
Ängö
Diabolisk, en belgisk dubbel, stark och söt. Ingen hit!

Skebo Bruksbryggeri
Provade Spring Surprise och Dual Hop. Ingen av dem nådde några höjder.

Eskilstuna Ölkultur
De har som målsättning att ha det bredaste sortimentet av alla svenska bryggerier. Är det ett bra strävansmål? Blir det inte väldigt spretigt och rörigt? Här märks det då inte med endast fyra sorter. Provade Stenby single Hop som hamnade som god tvåa bland de bästa ölen i min mun den här kvällen. Väldigt väl avvägd beska och god humleton från den Nya Zeeländska Nelson Sauvin. Dessutom opastöriserad och ofiltrerad. Fristadens Imperial Stout var också riktigt bra medan Anders Dubbel-IPA inte var så lyckad.

Jämtlands Bryggeri
Jämtlands IPA som vi provat förr var riktigt bra. Steamer var varken eller.

Öl från Jämtland
Slottskällan
Zero, en amerikansk IPA som var riktigt bra. Zeven, en mörk saison, var däremot ingen höjdare.

Strömsholms Brygghus
Slussvaktaren, humlestinn ale som inte imponerar.

Lägg till bildtext
Malmö Brygghus
Flera gånger gick vi förbi eftersom vi kan prova dessa öl sju dagar i veckan ändå. Till slut stannade vi till och då provade jag en Beersson Dubbel-IPA. Festivalens höjdpunkt nåddes samma stund som denna dryck inmundigades. Perfekt avvägd och fantastiskt mild och god men ändå med massor av smak. Lysande!

Oppigårds
Hade de haft sin Amarillo med sig så hade det nog provats en sådan bara för att få bekräftat dess storhet. Nu fick det istället bli både Smithy Ale och Summer Pale Ale. Båda fick bra betyg av oss.

Hantverksbryggeriet
Vet inte om jag gillar deras fulsnygga etiketter men kul öl gör de. Munken är ett klosteröl som både doftar och smakar smörkola. Mycket speciell och god. Bödeln är rejält besk och smakrik...och god.

Man blir glad vid Hantverksbryggeriets monter.
Qvänum Malt & Mat
Havre Ale var inte god. Då var Ambassadörsportern bättre.

Helsingborgs Bryggeri
IPA´n riktigt bra. Lakritsölen! inte så tokig heller. Bara en lätt, lätt touch av lakrits i eftersmaken. Nyfiken på deras chilipeppar som lär vara urhet.

Lundabryggeriet
Piraten Pale Ale var okej, Röde Orm red ale inte så kul, men hur kul är red ale överhuvudtaget?

Glad bror stöttar gärna Lundabryggeriet
Stockeboda Gårdsbryggeri
IPA´n mycket god.

...med en ambassadör i glaset!2 kommentarer:

  1. Korr: Havre Ale från Qvänum var grym! /Bror

    SvaraRadera
  2. Där skulle man ju varit! Ser väldigt lockande ut!

    SvaraRadera