torsdag 11 augusti 2011

Renar och röding...och regnet det bara öser ner

Regnmätaren är försvunnen, misstänker brorsonen! Eller så har den möglat bort av all fukt, väta och regn. Sista lediga veckan och här sitter man och borde ha all tid i världen att ta sig för något, men icke. Seg blir man i detta konstanta regnande. Ägnar mycket tid åt tidningsläsning och kaffe på morgonen. Läste idag i Sydsvenskan om svensk livsmedelsexport. Under 2010 exporterades svenska livsmedel till ett värde av 54 miljarder kronor. En ökning med nio procent jämfört med 2009. Absolut Vodka lär väl stå för en del av denna export. Att kalla vodka för livsmedel tycker jag är att ta i men per definition är livsmedel allt som är ägnat att intas genom munnen förutom läkemedel. Tobaksprodukter är alltså även de klassade som livsmedel!

Exporten ökar men svensk livsmedelsproduktion minskar. Detta ska man nu försöka råda bot på genom ett projekt där svenskproducerad mat ska profileras i andra länder där huvudsyftet är att skapa sysselsättning. Man ska försöka få internationella kunder att få upp ögonen för svensk mat. Landsbygdsminister Eskil Erlandsson pratar om renar och röding, tårtor och bakverk och alkoholhaltiga drycker. Jag har lite svårt att få ihop tankar om närodlat och närproducerat med dessa tankar. Hade det inte varit bättre att försöka få svenska konsumenter att äta svenska produkter! Man skulle minska transporter åt båda hållen och dessutom få produkter av bättre kvalitet.

Som en del i satsningen har man startat webbplatsen Swedish Menu. En riktigt snygg sida som ska hjälpa mindre konsumenter att profilera sig mot andra marknader. Intresset utomlands sägs vara stort och enligt Camilla Bender Larson (vd för Swedish Menu) kommer allt fler beställningar in. Många vill köpa ost och knäckebröd. Hon säger att hon har skickat en del löjrom också. Marmelader av typ havtorn nämner hon också. Det låter lite som piss i Mississippi i mina öron. Sedan kan man ju undra hur svenskt t.ex Nobel Tea från Rörstrands Museum är. 100 gram svart te med smak av champagne och grädde för 59 kr + frakt för 145 kronor. Gäsp!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar