söndag 21 augusti 2011

Blåbärspaj

Svenska "vilda" blåbär. Oslagbart!
Det lär inte vara så gott om blåbär i skogarna i år. På ICA fanns det iallafall härliga svenska blåbär häromdagen. Jag kunde inte låta bli att köpa en kartong. I samma ställ hade de lagt ett recept som jag plockade med hem och sedan gjorde. Pajen skulle enligt receptet bli både smaskig och lite seg och det blev den. Både riktigt smaskig och lite härligt seg.


Blåbärspaj
6 pers

120 gram smör
1 ägg
2,25 dl strösocker
2,25 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
200 gram blåbär

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader. Kläm fast ett bakplåtspapper i en form med löstagbar kant.
  2. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ned det i äggsmeten. Rör ner smöret.
  3. Bred ut smeten i formen. Strö över blåbären och grädda på nedersta falsen ca 1 timme och 10 minuter. Täck eventuellt med folie på slutet om den får för mycket färg.
  4. Servera den ljummen med vaniljsås eller glass.
Blåbärspaj med vaniljsås

2 kommentarer:

  1. Blåbärspaj är nog den godaste pajen i alla fall! Det finns många som slåss om den titeln, men inget slår denna gamla trofasta paj! Den här varianten har jag inte provat, men det ser lika gott ut som alltid =)

    SvaraRadera
  2. Blåbær er noe av det beste og sunneste som finnes.
    Denne kaken var spennende. Skal jeg prøve.
    Takk for tipset

    SvaraRadera