onsdag 24 augusti 2011

Vildsvinsrygg med gratinerad bakpotatis

Vildsvinsrygg med sommarsallad och bbq-vinegrette
Vildsvinet är riktigt gott och en styckningsdetalj som är värd att prova är ryggen. Jag är ingen styckare och har inte järnkoll på anatomin och alla detaljer men ryggen borde sitta typ vid grisens rygg.....

Vildsvinsrygg "au naturelle"

Renputsad från hinnor såg den riktigt fin ut. Köttet serverades tillsammans med en sallad på blandade tomater och lite grönt och salladslök. Över detta ringlades en bbq-vinegrette som jag hittat på nätet. Allt blev snyggt och riktigt gott. Köttet var mört och smakrikt och vi slogs om de sista bitarna. Potatisen var också en fullträff och passade ypperligt till köttet. Det är ett ganska kul sätt att göra potatis och det kan varieras mycket.

Färdig för grillen

Vildsvinsrygg
4 pers

ca 1 kg vildsvinsrygg
1/2 msk färsk hackad rosmarin (eller 1 msk torkad)
1/2 msk färsk timjan (eller 1 msk torkad)
2 msk grillkrydda
1 msk vitlökpeppar
salt och peppar

Gör så här:
  1. Blanda alla kryddor och gnid in ryggen med blandningen låt ligga ca 1 timme innan grillning. Grilla den runt om så att den får färg. Grilla den sedan indirekt tills innertemperaturen är ca 64 grader. Är det inte grillsäsong så bryn den först runt om och kör den sedan klar i ugnen på 150 grader.
  2. Rulla in ryggen i folie och låt den vila ca 10 minuter innan du skär upp den i lämpliga skivor.

Gratinerad bakpotatis
4 pers

4 mindre bakpotatisar eller 2 stora
en grabbnäve kantareller
1 liten gul lök hackad
1 kruka gräslök skuren
4 äggulor
1 dl riven ost gärna Västerbotten

Skogens guld


Gratinerade bakpotatisar

Gör så här:
  1. Baka potatisen som vanligt i ugnen utan folie, under tiden stek hackade kantareller och lök i en liten klick smör. När potatisen är klar dela den på mitten och gröp ur.
  2. Blanda potatisen med kantarellblandningen, gräslök, äggulor och ost. Smaka av med salt och peppar. Fyll skalhalvorna och gratinera i 200 grader ca 10 min.
Barbeque vinegrette
1 dl olivolja
2 msk balsamvinäger
3 msk barbequesås
2 msk soltorkad tomatsås (heinz) eller annan tomatsås
Vispa, mixa eller skaka ihop alla ingredienser.

Lägg till bildtext

5 kommentarer:

  1. Vildsvinsrygg borde vara samma sak som ytterfile/kotlett på gris. Det ser gott ut!

    SvaraRadera
  2. Du skriver Heinz Soltorkad tomatsås, men jag tycks inte hitta denna någonstans? Tack!

    SvaraRadera
  3. Heinz Soltorkad Tomatsås, var skulle jag kunna få fatt i denna?

    SvaraRadera
  4. Tror att jag fick tag i den på något så otippat som ÖB. Har sett att det finns en annan variant. Kan ha varit Blå Band. Lycka till!

    SvaraRadera