lördag 20 augusti 2011

Mustig kycklinggryta

Den här kycklinggrytan blev en riktig hit. Alla i familjen lovordade den och yngste sonen var lyrisk. I originalreceptet heter den Kryddig kycklinggryta från Afrika. Jag blir lätt allergisk mot dylika beskrivningar. Vadå Afrika? Som om man skulle kalla en rätt för kycklinggryta från Europa. Då vet man precis hur den smakar, eller hur? Den där typiska europeiska smaken.......

Kyckling i marinad


Mustig och god är den här grytan oavsett vad man kallar den.

Mustig kycklinggryta
6 pers

ca 750 gram kycklinglårfilé (eller kycklingfilé i stora bitar)
2 hackade gula lökar
4-6 hackade vitlöksklyftor

Marinad:
3 kryddnejlikor
10 svartpepparkorn
1 1/2 krm cayennepeppar
1 1/2 tsk torkad oregano
1 1/2 msk curry
1 dl kinesisk soja

God tomatjuice till såsen

Sås:
7,5 dl tomatjuice
1 1/2 msk vetemjöl (eller använd maizena såsredning)
1 tsk salt

Gör så här:
  1. Blanda kycklingen med lök och vitlök i en skål.
  2. Mortla kryddnejlikan och pepparkornen. Blanda dem med övriga kryddor och soja till en marinad.
  3. Blanda kött och lök med marinaden. Låt helst ligga minst en timme, gärna mer, men det går att fortsätta tillagningen direkt.
  4. Koka upp tomatjuice och lägg ner kycklingen med marinad och allt. Låt koka ca 15 minuter. 
  5. Blanda mjölet med lite kallt vatten och rör ner redningen i grytan, eller red av med såsredning. Koka ytterligare 5 minuter. Smaka av med salt.
  6. Servera med kokt ris, en god chutney och rårivna morötter.

5 kommentarer:

  1. Detta ska jag prova snart. Låter riktigt gott!

    SvaraRadera
  2. Nu har vi testat och jag knycker med mig receptet till Salt&Peppar. Hoppas att det är okej med dig :)
    (Kommer den 2/2 i bloggen.)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det hade ju varit trevligt om ni talade om var ni hittat receptet...;)

      Radera
  3. Ja, men det är ju självklart. När jag tänker efter på hur många ställe jag hittar mina bilder utan länk tillbaka så är det inte så självklart. Men för mig är det :) Så givetvis finns där länk tillbaka!

    SvaraRadera
  4. Receptet kommer ursprungligen från Allt om Mat! Har lagat denna rätt i många år. Hel super! Tips är att servera den med couscous o en god fikonmarmelad. Brukar göra en själv m hasselnötter i. Passar utmärkt! ������

    SvaraRadera