söndag 3 juli 2011

Indisk kycklinggryta med ris och raita

Raita med mynta från buskaget bakom

För att tillreda den här grytan hämtade jag inspiration från flera olika recept och utifrån vad som fanns hemma. Kryddpastan som jag mixade ihop följer säkert inte några indiska originalrecept eller "regler" vilka smaker och kryddor som hör ihop men resultatet blev smaskens. Med andra ord, våga prova! Uteslut eller lägg till och smaka av. Själv märkte jag att det behövdes något sött på slutet så därför åkte mango chutneyn i. Raitan som är en indisk yoghurtsås är mild och god som tillbehör.Riset smaksatte jag med speciella riskryddor som jag köpte för ett par år sedan i Durban, Sydafrika.

Indisk "ricespice" från Durban

Indisk kycklinggryta
6 pers

1 kg kycklingfilé eller lår
2 gula lökar
2 msk olja
1 dl skållad mandel
några korn kardemumma eller 1 tsk kardemumma
1 tsk kanel
1 msk garam masalakrydda
1 tsk spiskummin
några myntablad
saften från en lime
någon cm färsk ingefära eller 1 tsk mald
1 tsk mald koriander eller lite hackad färsk
3 vitlöksklyftor
salt
2-3 msk mango chutney
1 burk kokosmjölk
2 dl yoghurt

Gör så här:
  1. Skär kycklingen i bitar och stek dem nästan färdiga i oljan. Skär löken i båtar och stek dem lätt. Lägg åt sidan.
  2. Blanda alla mandeln och alla kryddorna och mixa dem med en stavmixer.
  3. Fräs kryddpastan i lite olja.
  4. Blanda kyckling, lök, kryddpasta, kokosmjölk och yoghurt i en gryta och låt det puttra ca 20 minuter.
  5. Smaka av och tillsätt mer salt om det behövs.
Tråkig i färgen men riktigt gott
Indisk kycklinggryta
Kryddpasta
Raita
2-3 dl turkisk eller annan inte för lös yoghurt
1/2 gurka
1 vitlöksklyfta
några blad mynta efter smak
1 tsk honung
salt

Gör så här:
  1. Riv gurkan och pressa ur vätskan i händerna.
  2. Pressa vitlöken och finhacka myntan.
  3. Blanda allt och smaka av med salt.
Raitantajtan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar