fredag 17 juni 2011

Cantuccini

De här goda italienska skorporna som är en variant av Biscotti försvinner alltid i ett nafs, trots att jag brukar göra dubbel sats varje gång. Det råder lite namnförvirring men originalet torde vara Biscotti som betyder ungefär dubbelbakt. Cantuccini är namnet på smaksatta sådana. De är fantastiska till kaffet. Barnen älskar dem och alla som bjuds på dem likaså. Smaksättarna kan varieras och bytas ut i det oändliga. Jag tycker att choklad är ett måste, men typen av choklad kan variera beroende på vad man har hemma eller vad man känner för. Smaksatt choklad fungerar fint också. Sist hade jag lite olika "slattar" av choklad hemma och allt åkte i med lyckat resultat. I skåpet hade jag bland annat choklad med både lingon och blåbär. Dessa åkte i tillsammans med vanlig mörk choklad. Yummy!
Vill man baka skorporna utan choklad så går det bra att ha i 2 1/2 dl hackad mandel istället för chokladen.
Receptet fick jag av en arbetskamrat som härstammar från Italien. Tack Manuela!

Degrullar, färdiga för ugnen

Cantuccini

2 ägg
2 dl socker
2 1/2 dl mald mandel
250 gram hackad mörk choklad
50 gram kallnat smällt smör
1 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
 1 tsk bakpulver

Färdiga cantuccini med massor av choklad

Gör så här:
  1. Blanda ägg, socker, mandel, vaniljsocker, choklad och kallt smällt smör. Kör lite med elvispen tills det blir en lagom jämn smet.
  2. Rör i vetemjölet och bakpulvret.
  3. Forma en deg. Dela den i fyra delar och rulla varje del till runda stavar. Platta till en aning. Lägg stavarna på en plåt med bakplåtspapper.
  4. Grädda ca 20 minuter i 190 grader.
  5. Ta ut plåten, låt svalna något och skär sedan i lagom stora skorpor.
  6. Sätt in i ugnen igen i 5-10 minuter och låt dem få färg.
  7. Stäng av ugnen och låt luckan stå på glänt i en halvtimme.

2 kommentarer:

  1. Låter väldigt gott detta!
    Sätter som bokmärke och ska definitivt provbakas snart =) Tackar!

    SvaraRadera
  2. Prova gärna att riva i skalet från en citron, lime, grapefrukt eller apelsin. Samt några droppar bittermandelolja= yummy!

    SvaraRadera