söndag 11 augusti 2013

Nektarinpaj


Nektarinpaj med vaniljkräm

Nektarinerna är i säsong och är extra goda och billiga just nu. Passa på att göra den här goda pajen med vanilj på ett sprött flan som dessutom blir trevlig att titta på. Servera med lättvispad grädde.

Nektarinpaj
ca 12 bitar

Pajskal
3 dl vetemjöl
1 msk strösocker
1/2 tsk bakpulver
150 gram smör
1 ägg

Vaniljkräm
2 dl mjölk
3 äggulor
2 msk strösocker
2 msk potatismjöl
1 1/2 tsk vaniljsocker

Fyllning
4-5 nektariner
2 msk rörsocker
ev 2 msk aprikossylt eller marmelad





Gör så här:
  1. Blanda mjöl, socker och bakpulver. Tillsätt tärnat smör och nyp ihop till en smulig massa. Blanda ner ägget och arbeta ihop till en smidig deg. Tryck ut i pajform. Ställ i kylen ca 30 minuter.
  2. Koka upp mjölk och låt sjuda i 5 minuter. Vispa äggulor och socker luftigt. Häll den heta mjölken i äggvispet. Rör om och häll tillbaks i kastrullen. Blanda i potatismjölet och värm sedan på svag värme tills den tjocknar. När första bubblan syns så häll krämen genom en finmaskig sil ner i en skål. Låt svalna och blanda i vaniljsockret.
  3. Sätt ugnen på 200 grader. Skär nektarinen i klyftor. Lägg dem i ugnsform och blanda med sockret. Ställ mitt i ugnen i ca 20 minuter. Ställ att svalna.
  4. Nagga pajskalet med en gaffel. Grädda i ca 25 minuter mitt i ugnen. Låt även pajskalet svalna.
  5. När allt svalnat så breder du vaniljkräm i botten på pajskalet. Fördela nektarinerna ovanpå. Droppa över eventuell saft från nektarinerna. Ringla över aprikosmarmelad som kan värmas lite för att bli lite rinnigare. Servera med lättvispad grädde.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar