fredag 16 augusti 2013

Torskrygg med stekt svamp och potatisstomp


Torskrygg med god smörig sås


Den här rätten är skapad av Simon Weinberg som är kökschef på Operakällaren catering i Stockholm. Han har tidigare arbetat på Noma i Köpenhamn. Receptet fanns publicerat i Systembolagets gratistidning för ett par år sedan. I receptet ska torsken stekas men jag valde att grilla fisken. Säkert lika gott men jag missade då det goda steksmöret som ska tillsättas potatisstompet. Inte hade jag någon grovkornig senap heller så jag smaksatte potatisen med lite dijon vilket blev väldigt gott men inte lika vackert som om de små senapskornen hade fått pryda stompet. Som svamp valde jag skogschampinjoner.


Grilla gärna med citronskivor som smaksättare och "skydd"
Torskrygg med stekt svamp och potatisstomp
4 pers

800 gram torskrygg med skinn
matolja
4 msk smör
8 medelstora potatisar
blandad smålök
200 gram blandad svamp
olivolja
50 gram smör
1 citron
4 msk kapris
1/2 dl hackad bladpersilja
2 msk crème fraiche
1 vitlöksklyfta
2 msk grovkornig senap (eller dijon)
hackad dill
färsk pepparrot
salt och peppar


Gör så här:
  1. Koka potatisen mjuk.
  2. Dela torsken i fyra portionsbitar. Stek bitarna med skinnsidan ner i lite matolja tills skinnet börjar få färg i kanterna (ca 5 min). Tillsätt smöret och ös med. Vänd och stek försiktigt på köttsidan ett par minuter. Salta och peppra. Eller grilla torskryggen i halster med citronskivor runt om tills innertemperaturen nått 46 grader.
  3. Dela löken i mindre bitar och stek tillsammans med svampen i olivolja. Salta och peppra. Tillsätt 50 gram smör och 6 msk olivolja. Pressa i en halv citron och tillsätt kaprisen och den hackade persiljan. 
  4. Om du stekt fisken så tillsätt steksmöret till potatisen, annars en liten klick smör. Tillsätt crème fraiche, pressad vitlök och en skvätt olivolja. Salta och peppra och mosa sedan med en gaffel eller med elvispens vispar tills allt rörts ihop. Smaka av med senap och lite dill.
  5. Lägg upp och riv färsk pepparrot över efter behag. Garnera med lite dill och persilja.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar