torsdag 14 juni 2012

Ceviche på lax

Laxceviche

Att tillaga fisk med hjälp av syra från exempelvis lime har blivit mer och mer populärt. Rätten härstammar från Latinamerika. Den här enkla förrätten görs med färsk lax som enligt vissa bedömare måste frysas tre dygn innan man använder den. Jag läste för inte så länge sedan att odlad lax numera inte behöver frysas. Den är alltså OK att använda direkt.

Laxceviche
4 pers

300 gram färsk lax
2 stjälkar vårlök
1 vitlöksklyfta
1 lime
1 citron
1 avokado
1/2 dl hackad koriander
2 tomater
1 tsk sambal oelek (kan uteslutas)

Gör så här:
  1. Pressa limen och citronen i en bunke. Skär laxen i små kuber ca 1x1 cm och lägg dem i bunken tillsammans med sambal oelek och rör om. Ställ i kylen och låt "grava" i ca 2 timmar till fisken är fast och ljusrosa.
  2. Hacka löken och vitlöken. Dela avokadon och tomaterna i bitar. Blanda samman allt och smaka av med salt och peppar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar