måndag 30 april 2012

Malax limpan, ett finskt bröd med tugg

Malax Limpan
Häromdagen hade de en provsmakning i min lokala ICA-butik och där är jag inte sen att provsmaka produkter. Oftast är man ju också sjukt hungrig när man går och handlar och då smakar ju allt fantastiskt gott. Den här gången var det bröd. Ett grovt bröd som smakade riktigt gott med en bit ost (Norrglimt) på. Jag fick mig en mindre föreläsning till brödtuggandet och det lät onekligen spännande. Ett bröd som håller sig färskt i veckor, ja rent av i månader utan en massa kemikalier. Bakmetoden och ingredienserna sägs ligga bakom den långa hållbarheten. Jag köpte med mig det sista brödet de hade.


Malax limpan är finsk och bakad enligt hemligt recept sedan mer än 100 år tillbaka. Brödet är utan tillsatser och smakar riktigt bra med rejält tuggmotstånd. Det ligger färdigskivat i ganska små och lagom tunna skivor. Brödet bakas helt på helkornssäd (råg) och är lite sötsyrligt. Påminner lite om det danska rågbrödet men godare! Perfekt att ha hemma då hållbarheten är så lång och på deras hemsida finn massor av kul recept där du kan använda brödet.

Små, så det krävs flera

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar