fredag 7 oktober 2011

Burgundisk räkgryta

Burgundisk räkgryta

Rött vin och räkor i samma rätt lät lite skumt innan jag hade provat det här receptet. Resultatet blev riktigt gott och smakrikt med en annorlunda touch till räkorna. Tyvärr blev inte färgen på anrättningen så vacker som jag hade hoppats och som jag sett andra bilder på. Kom gärna med idéer på förändringar för att få en trevligare nyans på gryta.

Burgundisk räkgryta
4 pers

1 kg oskalade räkor
3 dl rödvin
4-5 scharlottenlökar
2 vitlöksklyftor
200 gram champinjoner
smör
1 msk tomatpuré
1 tsk timjan
1 fiskbuljongtärning
2 dl crème fraiche
svartpeppar
salt
hackad persilja

Gör så här:
  1. Skala räkorna och lägg skalen i en kastrull tillsammans med rödvinet. Koka i 10 minuter, sila därefter bort skalen.
  2. Dela svampen och löken i stora bitar. Hacka vitlöken.
  3. Fräs lök, vitlök och champinjoner i lite smör i en gryta. Rör i tomatpuré, timjan, buljongtärning och rödvinet. Låt koka upp under omrörning och småkoka sedan i fem minuter.
  4. Rör i crème fraiche och smaka av med salt och peppar. Låt grytan koka ytterligare några minuter.
  5. Precis före servering lägger du i räkorna och låter dem bli varma. Strö över persiljan och servera med ris och gärna ett lätt rödvin till.

3 kommentarer:

  1. Verkar inte helt fel. :)

    SvaraRadera
  2. Jag tycker det ser fantastiskt gott ut!

    SvaraRadera
  3. Vi har, eller jag ska nog säga pappa har, ett recept som är nästan identiskt med ditt. Enda skillnaden är nog att vi reder av med vetemjöl.
    Tycker själv att grytan ser hur god ut som helst!
    http://www.saltpeppar.se/blog/?p=5707

    SvaraRadera