onsdag 19 oktober 2011

Beatas mandelgifflar

Receptet på de här små goda gifflarna fick Annette (min fru) av en jobbarkompis och nu när vi i familjen har infört ransonering på inhandlande av godis etc så blir det lätt ett bak istället, för att ha något att mumsa på till kaffet. Gifflarna är snabba att svänga ihop och är godast nygräddade. Man äter gärna ett stort antal.....

Mandelgifflar

Beatas mandelgifflar
24 st

2 dl mjölk
1 dl flytande smör eller motsvarande mängd smält avsvalnat smör
1/2 dl socker
50 gram jäst
1 ägg
ca 8 dl vetemjöl
100 gram mandelmassa
mandelspån eller pärlsocker


Rullade, jästa, penslade.....

...och färdiga för ugnen

Gör så här
  1. Rör ut jästen i en halv deciliter mjölk.
  2. Tillsätt resten av mjölken, det avsvalnade smöret, socker och ägget.
  3. Blanda i det mesta av mjölet och arbeta degen lite.
  4. Dela degen i tre delar och kavla ut varje del till en cirkel. Dela varje rundel i åtta delar. 
  5. Riv mandelmassan grovt och lägg en klick på varje trekants bas. 
  6. Rulla ihop dem från basen och lägg dem på en bakpappersklädd plåt. Låt jäsa under duk i 30 minuter.
  7. Pensla med ägg och strö på mandelspån eller pärlsocker.
  8. Sätt in i 220 graders ugn i ca 10 minuter.
Fungerar lika bra utan pärlsocker....

3 kommentarer:

  1. Ser gott ut! Får jag en i morgon? Mvh C

    SvaraRadera
  2. Ja, det ser verkligen gott ut!

    SvaraRadera
  3. Oh, yum, yum, de ser inte helt fel ut! Mandelmassa är ju alltid gott =)

    SvaraRadera