måndag 15 augusti 2011

Stekt torskfilé med stuvad spenat och parmesanmos

Fina torskfiléer från Lomma Fiskbil

När nu fiskbilen äntligen var tillbaks på torget i Vellinge så var det naturligtvis fisk på menyn. Annette var sugen på torsk och de hade fina filéer i fiskbilen så med påsen i hand gick jag hem. För att få filéerna benfria får man "byxa" dem. Om man känner efter så hittar man en rad med ben ungefär mitt på filén.
Skär ett snitt vid sidan av benen från huvudändan.


Sluta ungefär två tredjedelar in i filén. Skär sedan på andra sidan benen och du har sedan en filé som ser ut som en byxa.


"Byxad" torskfilé

Stek den som den är eller dela den i lämpliga portionsbitar. Barnen gillar fisken dubbelpanerad och det är ju jättegott men paneringen suger upp en del fett. Vill man ha en mer gedigen fiskupplevelse så vänder man bara fisken i lite mjöl och steker den.

Dubbelpanerad torskfilé
4 pers

ca 600 gram torskfilé
vetemjöl
1 ägg
ströbröd eller panko
smör
salt och peppar

Gör så här:
  1. Ta fram tre djupa tallrikar. Häll mjöl i en, ett uppvispat ägg i nästa och ströbröd i den tredje.
  2. Blanda salt och vitpeppar i mjölet.
  3. Vänd filéerna i mjöl, sedan ägg och sist i ströbröd och stek dem sedan på ganska hög värme i smör tills de fått fin färg.
Vill man som sagt var inte ha panering så funkar det alldeles utmärkt att bara vända dem i smaksatt vetemjöl.
Till detta serverades stuvad spenat och potatismos smaksatt med riven parmesan. Supergott

Stekt torskfilé med stuvad spenat

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar