måndag 8 augusti 2011

Mjuk nötmarängtårta med hallon

Mjuk nötmarängtårta med hallon

Hipp hipp hurra för min son Adrian som fyllde nio häromdagen. Som dessert till tacobuffén som Adrian hade önskat (ingen högoddsare) bestämde jag mig för ett recept ur ett av de senaste numren av Allt om Mat. Receptet var tilltalade både bildmässigt och innehållsdito. Det är bra när man anväder hela äggen utan att något går till spillo. Vitorna blir en fluffig maräng och gulorna en len vaniljkräm. Jag använde glutenfritt mjöl när jag "bröade" formen eftersom det var aktuellt denna dag. I originalreceptet står det att marängen ska gräddas i 30 minuter men jag tyckte att den hade behövt en liten stund till. I en av tårtorna uteslöt jag nötterna och glömde citronen. Inte märktes det någon större skillnad med citronen och det var lika gott utan nötter.

Jag lät vaniljstången sjuda med en stund för att få ut alla gottigheter

Mjuk nötmarängtårta med hallon
Till ca 6 pers

1 dl hasselnötter
4 äggvitor
1 1/2 dl strösocker
2 krm pressad citron

Kräm:
4 äggulor
3/4 dl strösocker
1 1/2 dl crème fraiche
50 gram smör
1/2 urskrapad vaniljstång

Gör så här:
  1. Rosta hasselnötterna i torr stekpanna på medelvärme ca 5 minuter. Gnugga bort skalet genom att lägga dem i en kökshandduk och rulla. Hacka nötterna.
  2. Blanda alla ingredienserna till krämen i en kastrull. Värm och sjud försiktigt under omrörning tills den tjocknar och får en krämig konsistens. Kyl krämen.
  3. Sätt ugnen på 160 grader. Sätt faste ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter. Smörj och mjöla både botten och kanten lätt. 
  4. Vispa vitorna till vitt skum. Tillsätt sockret lite i taget och vispa under tiden. Det ska bli ett fast vitt skum. Vispningen tar minst 5 minuter. Vänd ner de hackade hasselnötterna. Lägg marängsmeten i formen och grädda ca 35 minuter i nedre delen av ugnen. Låt svalna.
  5. Lossa marängbotten ur formen och bred krämen över. Hit går bra att förbereda någon timme före serveringen. Låt stå kallt. Lägg på färska hallon och pudra över florsocker. Garnera med mynta.
Smarrigt!

2 kommentarer:

  1. åh, det ser alldeles ljuvligt gott ut! Jag håller med om att det är jättebra när hela äggen används, att sitta med massor av gulor till ingen nytta är rätt trist =/ Gott med vaniljkräm på också! Du får hälsa grattis =D

    SvaraRadera
  2. Ser underbart somrigt och gott ut!

    SvaraRadera