måndag 18 juni 2012

Banoffee-paj


Banoffee-paj

Banoffee-paj hade jag aldrig tidigare hört talas om när jag för en tid sedan såg ett recept i någon dagstidning. Efter lite googlande så gjorde jag min egen paj.Det här är min variant på en paj som finns i många olika receptvarianter. Readers Digest har utsett den till världens godaste..... Resultatet då? Fantastiskt gott även om botten blev väldigt smulig. Nästa gång ska jag prova latmansvarianten som Jamie Oliver gjort i ett program ur den eminenta serien 30 minute-meals. Han hade helt enkelt köpt färdig pajbotten. En annan idé som jag nog ska prova är att köra en cheesecakebotten som man vet funkar. Kommentera gärna om ni provar någon idé som fungerar.
Roligt med den kondenserade mjölken som efter kokning blir härligt kola-toffee-aktig. Borde finnas fler användningsområden kan man tycka. 

Ja, man ska faktiskt koka burken i 2 timmar.

Banoffee-paj 

200 gram mariekex 
100 gram digestivekex
1 burk kondenserad mjölk
100 gram smör
3-4 bananer
2 dl vispgrädde
mörk blockchoklad

Gör så här:
  1. Lägg burken med kondenserad mjölk i en kastrull så att den är täckt med vatten. Ta bort etiketten först så slipper du få limrester på kanten av kastrullen. Koka den oöppnade burken i 2 timmar. Ta upp burken och låt svalna.
  2. Lägg kexen i en påse och krossa dem eller kör dem i mixer.
  3. Smält smöret och blanda med kexkrosset. Tryck ut blandningen i en springform och ställ i kylen i minst en halvtimme.
  4. Skiva bananerna och fördela över kexbotten. 
  5. Öppna burken med kondenserad mjölk som nu blivit toffee. Smeta ut toffeen över bananerna och kyl en stund till.
  6. Vispa grädden och fördela över det andra.
  7. Riv choklad över och servera direkt eller förvara i kylen så att allt hinner sätta sig ordentligt.
Smulig men grymt god!


 

4 kommentarer:

  1. Saknas det ett steg där innan #5, eller vad syftas på med "toffeen"?

    Ett par rader i ingredienslistan har gått ihop sig.

    SvaraRadera
  2. Åh, banoffee pie är min stora favorit! Om jag någonsin är med i halv åtta hos mig är det mitt solklara dessertkort att spela ut ;) Kolan som blir av att koka kondenserad mjölk går att ha till ALLT! I cupcakes, på glass, i tårtor, på kladdkaka... Allt efterrättigt du kan tänka dig! Ett tips är att ta bort etiketten från burken innan du kokar den - det är lätt att den lossnar under kokningen och fastnar på sidorna i kastrullen. Då får du aldrig loss den - tro mig ;) Jag brukar göra en cheesecakebotten som du skrev - bara digestivekex, smör och gräddning eller inte gräddning i ugnen beroende på tiden. Det går att göra en botten på smulade oreokex också, om man tar bort det vita i mitten på dem :) Tycker din ser riktigt smarrig ut!

    SvaraRadera
  3. Tack Delreich för din uppmärksamhet.
    ...och tack Alexandra för tipset med etiketten. Jag fick massor med limrester från etiketten vid kastrullkanten. Oreo låter som en god idé.

    SvaraRadera