fredag 25 november 2011

iPiniumgrillad lax

Laxfilé på iPiniumplåt
Ipiniumplåtar (från iPiniums hemsida)
Jag har haft förmånen att testa en plåt som kallas GSB (Grilla-Steka-Baka) från företaget iPinium. GSB är en plåt i aluminiumlegering som är räfflad på ena sidan och plan på den andra. Den leder värme extremt bra och passar bra till exempelvis fisk som i det här första testet. Tillagningen sker helt utan matfett och laxfilén fick ett snyggt grillmönster och blev klar snabbt. Man värmer upp plåten i ugnen till 230 grader och lägger sedan det man vill tillaga på nämnda plåt. Plåten kan diskas i maskin men eftersom vår diskmaskin för närvarande är ur funktion så diskar vi för hand och plåten var mycket lättdiskad.
Jag kommer att prova plåten med andra råvaror och återkommer då med resultat.


Gräddig spenat
Ja, jag har naturligtvis vänt på laxen!

Receptet är en variant på ett recept som fanns på företagets hemsida.

Ipiniumgrillad lax på spenatbädd
4 pers

ca 800 gram laxfilé
4-500 gram färsk bladspenat
2 msk smör
1 citron
1,5-2 dl grädde
Färsk dill
Ljus maizena redning
8-10 potatisar


Gör så här:
  1. Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten, gärna med lite dill.
  2. Smält smöret i en rejäl gryta. När det börjar att bli lätt ljusbrunt så lägg i den sköljda och avrunna spenaten. Låt puttra och rör om tills all spenat krymt ihop och slå därefter i grädden och några stänk nypressad citron, salt och peppar. Red av med lite maizena men endast så att den tjocknar lite, inte stuva den.
  3. Grilla laxfilén på 230 grader på förvärmd plåt i ca 10 minuter eller tills innertempen är 45 grader, salta och peppra och lägg upp spenaten på tallrik med laxen ovanpå, potatis vid sidan om och en kvist dill samt lite citron.
Laxfilé på spenatbädd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar