måndag 9 juli 2012

Zanzibar I (seafood and Zanzibar pizza)


De berömda gränderna i Stone Town, Zanzibar
Zanzibar, som tillhör Tanzania är egentligen namnet på en ögrupp bestående av ca 25 öar. Huvudön Unguja är ca 8 mil lång och 4 mil bred. Till Zanzibar åker man framförallt för att sola, bada och dyka. Klimat är perfekt och vattnet härligt turkosblått och klart.

Lägg till bildtext
Zanzibar är också förknippat med kryddor, kryddnejlika och vanilj t.ex. De många kryddorna speglar också av sig i matlagningen och i maträtterna som ofta är smakfullt smaksatta med influenser från arabvärlden och Indien.

Grymt utbud av fiskspett
Det är lätt att hitta bra gatumat och i Forodhani Gardens vid vattnet i Stone Town dukas det upp en enorm seafood market varje kväll. Röken från kolgrillarna och fotogenlamporna som lyser upp de ändlösa borden med bläckfisk, svärdfisk, jätteräkor, hummer och mängder av annat från havet, skapar en fantastisk atmosfär.

Räkor, bläckfisk och krabbeklor

Stone Town

Forodhani Gardens
Bland de ändlösa högarna med spett, somosas och naanbröd finns också den berömda zanzibarpizzan. Pizzan är egentligen en combo av omelett och pannkaka där pizzakocken slänger en liten degklump på det heta järnet där degen sedan fylls med i princip vad som helst som går att äta.

Rejäl banan
Mr Nutella!
"Pizzadeg"
Nutella och sedemera banan....
Snart klar....

Yummi!

1 kommentar: