torsdag 19 juli 2012

Jordgubbssylt med vanilj


Jordgubbssylt med vanilj
Jag gissar att jordgubbssäsongen blir lite längre än vanligt. Vädret borde passa bra med lite sol mellan skurarna. Om nu inte hela fälten läggs under vatten. Gubbarna är iaf förhållandevis billiga nu så då kan man passa på att sylta och safta. Hemmagjord saft är förvisso gott men har ingen strykande åtgång här hemma precis. Här dricks det mest vatten. Sylt däremot går det mycket av eftersom Annette ofta gör våfflor, pannkakor eller plättar till mellis när Adrian har en massa kompisar hemma.

När vi kom hem från Zanzibar så var jag sugen på goda svenska jordgubbar och köpte några liter. Då, just då, blev Annette magsjuk. Hon drog med sig kampylobakter och parasiter från resan så jordgubbar stog inte så högt i kurs. Jag kunde inte äta upp alla jordgubbarna själv så det fick bli lite sylt. Receptet nedan är hämtat från ett av de senaste numren av Allt om Mat. Det är mycket enkelt och gott. Extra kul att vaniljen som jag använde inhandlades på en marknad i Stone Town.

Vaniljstänger från Zanzibar
Jordgubbssylt med vanilj

1 kilo jordgubbar
700 gram syltsocker
1 vaniljstång

Gör så här:
  1. Skölj och snoppa gubbarna. Dela dem i bitar eller behåll dem hela (smaksak). Halvera vaniljstången och skrapa ur fröna.
  2. Lägg bär och vaniljstång och frön i en gryta. Rör ner sockret. Låt stå i 30 minuter så att bären saftar sig. 
  3. Koka upp och koka på svag värme ca 10 minuter. Ta av grytan och skumma av sylten.
  4. Häll upp på rena, varma burkar. 
Enkelt och snabbt med bara tre ingredienser

Sommar på burk

1 kommentar: