tisdag 13 mars 2012

Två-gånger-i-grytan-kött

Fläskkarré (eller grishals som man säger ibland) är den främre delen av grisens rygg, mellan huvudet och kotlettraden. Fettet ligger marmorerat och fetthalten ligger på 10-15%. Skivad karré är riktigt bra att grilla annars har jag haft svårt för att hitta bra användningsområden. Här följer dock ett undantag! Får du tag i billig benfri karré i bit så är det suveränt att tillreda på följande vis:

Sötma, sälta och hetta med billigt kött

Två-gånger-i-grytan-kött
4 pers

ca 500 gram benfri fläskkarré
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
3 msk rapsolja
3 msk soja
2 tsk hot chili sauce (sweet chili funkar, liksom sambal oelek. Prova dig fram till styrka.)
2-3 msk hoi sin sauce

Gör så här:
  1. Skölj köttet och skär det i två bitar längs med fibrerna. Lägg det i en kastrull och häll på kallt vatten. Koka upp och skumma noga. Sänk värmen och lägg på ett lock. Koka i ca 30 minuter.
  2. Ta upp köttet ur grytan och spola av det under rinnande vatten. Låt det svalna. Hit kan man förbereda dagen innan om man vill. 
  3. Dela purjolöken på längden och skölj. Skär den i ca 3 cm bitar och strimla sedan bitarna på längden. Skala och hacka vitlöken.
  4. Skär köttet i så tunna skivor du kan. Hetta upp oljan ordentligt i en wok eller stekpanna. Fräs köttet under omrörning tills det är brynt.
  5. Tillsätt soja, chili sauce, vitlök och purjo. Fräs blandningen ett par minuter innan du tillsätter hoi sin sauce och steker ytterligare 2 min under omrörning. 
  6. Servera med ris eller nudlar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar