onsdag 18 januari 2012

Kyckling med matvetesallad


Granatäpple (källa Wikipedia)
Granatäpple är riktigt gott och dekorativt. Jag har upptäckt denna frukt på sistone och köper den billigt på Rosengård. Det är lite pilligt att få ut de goda kärnorna men väl värt mödan. Man kan underlätta arbetet genom att som med lime rulla frukten under tryck först. Dela sedan frukten och ta baksidan av en träslev och banka ut kärnorna. De osmakliga skiljeväggarna stannar då kvar. De kärnor som inte lossnar får man pilla loss i efterhand. Ett annat knep lär vara att med en tesked pilla loss fröerna under vatten. Jag har själv inte provat detta med skiljeväggarna lär då flyta upp till ytan och kärnorna sjunka till botten.
Granatäpple har bevisat positiv effekt gällande personer som opererats och strålats mot prostatacancer men där sjukdomen återkommit. Frukten innehåller c-vitaminer, folsyra och antioxidanter.

Det här receptet som härstammar från bilagan "Mitt Kök" blev riktigt bra. Dessutom vacker att titta på och väldigt nyttig och "smal". Borde tilltala de flesta!

Kyckling och matvetesallad med granatäpple

Kyckling med matvetesallad
4 pers

4 kycklingfiléer
1 msk smör
rivet skal av en lime
rivet skal av en citron
2 tsk torkad timjan
salt
svartpeppar
olja

Salladen
2 dl matvete
ca 3 1/2 dl vatten
1 kycklingbuljongtärning eller 1 1/2 msk fond
1/2 gurka
1 paprika
1 avokado
1 granatäpple
1 dl hackad färsk koriander
flingsalt
svartpeppar

Limeyoghurt
2 dl turkisk yoghurt
rivet skal av en lime + 2 tsk saft
salt
svartpeppar

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda citrusskalet och timjan.
  3. Salta och peppra kycklingen och stek dem runt om i smör.
  4. Klappa in filéerna med timjanblandningen och lägg dem i en form. Ställ in i ugnen och låt stå ca 15 minuter eller tills filéerna nått en innertemp på 70 grader.
  5. Koka matvetet enligt förpackningen i vatten och buljong. 
  6. Skär gurka, avokado och paprika i små tärningar. Dela och gröp ur granatäpplet och hacka koriandern.
  7. Blanda grönsaker och koriander med matvetet och smaka av med salt och peppar och gärna en skvätt olivolja. 
  8. Blanda yoghurten med limesaft och skal och smaka av med salt och peppar.
  9. Skär upp kycklingen och lägg upp ovanpå salladen. Strö granatäpplet över det hela.
Gott och nyttigt

1 kommentar:

  1. Det där såg riktigt gott ut!!
    Ha en bra kväll
    Hälsningar Victoria på www.victoriasprovkök.se

    SvaraRadera