tisdag 24 januari 2012

Enkel gulashsoppa

Gulasch kommer från det ungerska ordet gulyashus som betyder herdens soppa. Matig och mustig tillsammans med att den är enkel att göra, gör det till en favorit. Det finns massor av varianter på soppan/grytan men den här är bra och inte så knepig att laga till. Koka gärna soppan kvällen före och ställ den kallt, antingen ute på vintern, eller i kylen. Sedan är det bara att värma den på spisen när du kommer in från eventuell skidtur eller en promenad i regnet som det väl oftast handlar om här nere i Skåne. Sin mustiga smak får soppan av paprika och kummin. Ät den med en klick gräddfil och ett gott bröd.

Gulaschsoppa med gräddfil
Gulaschsoppa
6 pers

500 gram nötkött, t.ex högrev
2 msk rapsolja
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 röda paprikor
2 tsk kumminfrön
5 potatisar
1 msk paprikapulver (gärna starkt)
8 dl vatten
2 köttbuljongtärningar eller 3 msk fond
1 burk krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 lagerblad
salt och peppar
rivet skal av en halv citron

Gör så här:
  1. Skär köttet i små bitar och bryn dem runt om i olja i en stekpanna.
  2. Hacka lök, vitlök och paprika fint. Mortla kumminfröna. Skala och tärna potatisarna. Fräs allt detta i olja i en gryta ett par minuter.
  3. Tillsätt köttet (och vispa gärna ur stekpannan med en gnutta vatten) vatten, buljong/fond, krossade tomater, tomatpuré och lagerblad. Koka under lock på svag värme i ca 45 minuter.
  4. Smaka av med salt, peppar och citronskal. Om det behövs så späd med mer vatten. Toppa med gräddfil.

2 kommentarer:

  1. Mmm, gulashsoppa är så gott.

    SvaraRadera
  2. Hade inte en aning om att det betydde herdens soppa. Man lär sig alltid något nytt :)

    SvaraRadera