lördag 7 januari 2012

Chilisylt


När det vankas ostbricka är det alltid gott med något sött eller något med lite bett i till ostarna. Fikonmarmelad eller sylt är en klassiker. På senare tid har jag smakat både nyponmarmelad och kvittengelé och allt smakar förträffligt till de flesta ostar.
Min fru fick med sig en liten burk med rött spännande innehåll från sin arbetskamrat Hafdis. Receptet fick jag inte se förrän jag smakat. Det var både lite starkt och sött och riktigt gott. Det visade sig vara chilisylt och receptet bifogades. Sedan dess har jag gjort flera omgångar med lyckat resultat.
Sylten har provats till mycket och har en strykande åtgång. Bäst är den till mögelostar eller en god Brie. Den passar också ypperligt på en rostemacka med ost. Jag använder den även som smaksättare till både såser och grytor. Man kan använda syltsocker som ger bra konsistens men jag har använt vanligt socker och provat mig fram med gelatin för att få en bra konsistens.
Hettan i sylten är ju naturligtvis beroende på hur stark chili man använder. Jag ska prova med fler varianter och tänker bland annat göra en grön sylt med grön chili och grön paprika, kanske gott?

Goda kex till osten och chilisylten
Chilisylt

10 st röda chilifrukter
2 st röda paprikor
2 1/2 dl vitvinsvinäger
7 dl socker
4 st gelatinblad


Använd gärna handskar för att skona fingrarna och där de sedan råkar pilla...

Gör så här:
  1. Kärna ur och mixa chilin och paprikan. Jag har använt stavmixer och det funkar fint. Du kan själv bestämma hur finfördelat du vill ha det.
  2. Lös upp sockret i vinägern och blanda i chilin/paprikan.
  3. Häll i en kastrull och låt småkoka i ca 15 minuter.
  4. Ta av och låt svalna lite innan du rör i de blötlagda gelatinbladen.
  5. Häll i rena burkar och låt svalna innan du slutligen förvarar sylten i kylen.

Goda ostar och gooood sylt

Lite kladdigt men det sköljer man bort sedan. Rött och hett....
Har tyvärr inte lyckats pricka in öppettiderna, men god ost gör dom på Hansjö mejeri!

7 kommentarer:

  1. Det här måste jag prova. Låter hur gott som helst!!

    SvaraRadera
  2. Googlade på chilimarmelad och kom in på din blogg - här finns ju massor av inspiration. Kommer att komma tillbaka om och om igen! Ha en bra dag. H. Carina

    SvaraRadera
  3. Vad trevligt! Du är alltid välkommen.

    SvaraRadera
  4. Ska man hälla i vätskan som gelatinbladen ligger i?

    SvaraRadera
  5. Bästa receptet hittills från mina sökningar! ��

    SvaraRadera
  6. Ska testa denna sylt. Smakade när vi var ute på Lofoten i sommar en god macka på ett café! Visste inte vad som gjorde den så god cibattabröd med philsdelfia å salami! Gjorde upptäckten avnågot rött på philadelfiaosten. Chilisylt! Detta var smaskensgott!

    SvaraRadera