söndag 8 februari 2015

Grillad lax med lönnsirap och pak choi-nudlar

Smakrik och fantastiskt god lax som tillsammans med nudlar blir en härlig asiatisk anrättning. Köp benfri färsk lax om du kan, annars fungerar säkert fryst lax bra också. Får du inte tag på pak choi så prova med bladspenat. Mina favoritnudlar är Mrs Chengs egg noodles.

Grillad lax med lönnsirap

Grillad lax med lönnsirap
4 pers

4 portionsbitar laxfilé utan skinn
0,5 dl risvinäger
3 msk lönnsirap
2 msk pressad apelsin
salt och svartpeppar



Gör så här:
  1. Blanda alla ingredienserna i en plastpåse och lägg i laxbitarna. Låt marinera minst 3 timmar eller något mer. Dock ej för länge då apelsinjuicen börjar "tillaga" laxen.
  2. Spara resten av marinaden och låt den koka ihop till en simmigare konsistens.
  3. Grilla laxen ute eller i en riktigt het grillpanna med lite olja tills den är färdig (ca 45 grader innertemp.) Pensla med marinaden några gånger under tiden. Spara lite marinad tills laxen är klar.
  4. Pensla en sista gång och salta och peppra lätt.
Nudlar med pak Choi
4 pers

ca 300 gr nudlar
Några blad pak choi
jordnötsolja
2 cm ingefära
1/2-1 chili
3-4 salladslökar
2 msk soja
1 lime
salt och peppar

Gör så här:
  1. Skär pak choi på längden. Strimla ingefära, chili, vitlök och lök.
  2. Koka nudlarna tillsammans med pak choi. Spara lite av kokvattnet.
  3. Hetta upp en wokpanna eller ett stekjärn och häll i en rejäl skvätt jordnötsolja. Woka de strimlade grönsakerna.
  4. Blanda i nudlar och pak choi.
  5. Smaksätt med lime och soja, salt och peppar. Späd med lite kokvatten om det behövs.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar