söndag 12 oktober 2014

Torskrygg med stompad potatis, Beurre blancsås, räkor, dill och gurka

Här har jag valt att föröka efterlikna en god middag som jag åt på Brasserie KP i Malmö- Resultatet blev ta mig tusan lika bra som på krogen. Fisken som skivar sig härligt tillsammans med den fräscha salladen med räkor gifter sig fantastiskt med den smöriga Beurre blancsåsen.



Torskrygg med stompad potatis, Beurre blancsås, räkor, dill och gurka
4 pers

800 gram färsk torskrygg
god potatis typ Amadine
en liten burk "pillade" räkor eller allra helst färska såklart
en halv gurka
dill
smör
salt och peppar

Beurre Blancsås
4 pers

250 gr smör
1 dl vitt vin
2 msk vitvinsvinäger
3 st scharlottenlökar
ev. lite pressad citron
gräslök
salt och peppar

Gör så här:
  1. Koka potatisen, gärna med skal om det är tunt.
  2. Dela torsken i fyra portionsbitar och stek dem hastigt på köttsidan i en rejäl klick smör på medelvärme så att den får en fin yta, Lägg över på ugnsfat och häll över smöret. Salta och peppra och sätt in i ugnen på 150 grader tills innertemperaturen är 47 grader.
  3. Dela gurkan på längden och skrapa ur kärnorna med en tesked. Dela sedan gurkan i mindre bitar och blanda med skalade räkor och lite finhackad dill.
  4. Såsen: Blanda finhackad lök, vinäger och vin och koka ner till hälften.
  5. Sila bort löken och ställ sedan tillbaks på plattan. Klicka i smör under kraftig vispning tills allt smör är i. Lägg i finhackad gräslök. Smaka av med pressad citron, salt och peppar.
  6. Mosa potatisen grovt med en mosstöt. Blanda gärna i lite smält smör. Smaka av med salt och peppar.
  7. Lägg upp och njut!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar