söndag 7 september 2014

Aji de gallina

Aji de gallina
I ett av de senaste numren av ICA´s tidning Buffé fanns ett reportage om Eat With, ett internationellt nätverk som sammanför hungriga gäster med värdar och värdinnor. Just denna text handlade om en tjej i Brooklyn som bjöd på peruansk mat. Ett av recepten lockade mig extra mycket och jag bestämde mig för att testa. Man skulle koka färsk kyckling hel vilket lät spännande. Buljongen som blir över kan man koka ner ytterligare och med fördel använda till annan mat. I Peru används tydligen en gul currypasta som heter aji Amarillo men det funkade bra med thailänds röd currypasta. Kanske ska prova den thailändska gula nästa gång. Det som sedermera hamnade på tallriken var både riktigt gott och passade alla i familjen. Då kör vi:


Aji de gallina
6 pers


1 hel kyckling
2 gula lökar
3 skivor vitt bröd
3 dl mellan- eller matlagningsgrädde
1 vitlöksklyfta
1 tsk röd currypaste
125 gram riven parmesan
hackade valnötter
olja
salt, peppar


Gör så här:

  1. Lägg kycklingen i en kastrull tillsammans med en klyftad lök och en matsked salt. Täck med vatten och koka i en timme under lock. Detta kan du förbereda dagen innan om du vill.
  2. Skär bort kanterna på brödet och blötlägg det i grädden en stund.
  3. Finhacka en lök och vitlöken.
  4. Ta upp kycklingen och låt den svalna innan du pillar bort allt kött. Sila och spara buljongen.
  5. Mixa brödblandningen med en stavmixer. Fräs lök och vitlök i olja och blanda sedan ner kycklingköttet i lagom bitar tillsamman med brödblandningen och currypastan. Späd med ca 4 dl av buljongen och låt det hela koka ihop några minuter.
  6. Rör ner parmesanosten och smaka av med salt och peppar.
  7. Strö över hackade valnötter och servera med ris.


1 kommentar:

  1. Hej. Det här receptet var verkligen gott! Vi kokade kycklingen igår kväll och gjorde resten idag. Kommer i ett senare skede att återge receptet på våran blogg med en hänvisning till din blogg förstås. Hoppas det är okej? Ha en bra dag! H. Carina

    SvaraRadera