fredag 28 juni 2013

Torskrygg med smörsky och sparris

Torskrygg med smörsky och sparris
Efter att min fru varit på Hedmans Krog  i Wästra Torp nära Smygehuk med sin mamma och en väninna och berättat vad de ätit så hittade jag på en egen variant på deras torskrygg. Resultatet blev bättre än på Hedmans enligt min något partiska fru. Smörskyn blev med sina örter riktigt smakrik. Jag använde citrontimjan, gräslök och lite dill och bladpersilja. Allt utom dillen från egna täppan. Prova gärna andra örter.

Citrontimjan





Torskrygg med smörsky och sparris
4 pers

800 gram torskrygg
25 + 50 gram smör
2 dl vitt vin
2 scharlottenlökar
1/3 fiskbuljongtärning
Skalet av en halv citron
finhackade örter (ex. dill, citrontimjan, bladpersilja, dragon, gräslök)
salt och peppar
16 sparrisstänger

Gör så här:
  1. Skär torskryggen i fyra portionsbitar och stek dem hastigt på hög värme med skinnsidan ner i smör. Salta och peppra och lägg bitarna med skinnsidan upp i en smord ugnsform. In i 175 graders ugn tills innertemperaturen är 45 grader.
  2. Smält 25 gram smör utan att det blir brynt. Vänd ner finhackad scharlottenlök och 1/3 buljongtärning. Häll i vinet. Låt puttra tills hälften återstår. Klicka sedan i resten av smöret och sist i med de finhackade örterna och citronskalet. Smaka av med salt och peppar. Värm.
  3. Servera torsken med smörskyn och kokt sparris.
När torsken nått 45 grader faller den isär i skivor, nice!

2 kommentarer:

  1. Verkar grymt gott! Och riktigt snygg uppläggning också!

    SvaraRadera