tisdag 12 februari 2013

Lökdolmar

Lökdolmar med potatismos, rårörda lingon och pressgurka
Ett ganska kul sätt att servera färs på. Lite som kåldolmar fast utan kålen. Receptet är hämtat från ett ICA-blad och resultatet blev riktigt gott. Skysåsen blev väldigt uppskattad. Kryddning och smaksättning av färsen kan varieras i det oändliga så du får se detta som ett grundrecept.

Lökdolmar
4 pers

3 stora gula lökar
500 gram blandfärs
salt och peppar
1 ägg
2 tsk hackad färsk eller torkad timjan
3 dl oxbuljong
3 msk flytande honung
1 1/2 msk japansk soja


Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skala och skär försiktigt bort de 4 yttersta lagren på varje lök. Riv resten av löken.
  3. Blanda färsen med kryddor, ägget och den rivna löken.
  4. Dela färsen i 12 lika stora högar. Fyll lökskalen med färsen och lägg dolmarna med skarven nedåt i en ugnsform. Häll på buljongen ocg ringla honungen över löken.
  5. Sätt formen mitt i ugnen ca 30 min eller tills innertempen är 70 grader. Ös löken ett par gånger under tiden. 
  6. Sila av buljongen och smaka av och red av den. 
  7. Servera dolmarna med potatismos, rårörda lingon och pressgurka.

2 kommentarer:

  1. Mmm gott och spännande:)
    Trevlig helg!!
    Kram från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    SvaraRadera
  2. Hej och tack för alla recept du delar!
    Jag gjorde lökdolmar för första gången i min första lägenhet till min mamma. Det är över 30 år sedan och eftersom de blev en total katastrof har jag undvikit lökdolmar. Nu tänkte jag, tack vare receptet du delat med dig, försöka en andra gång.
    Tack ännu en gång för en härlig blogg.

    SvaraRadera