onsdag 10 oktober 2012

Hasselbackspotatis med smörsvängda trattkantareller och färsbiffar med viltsmak

Färsbiffar med hasselbackspotatis och trattkantareller

Svenska trattisar svängda i lite smör är fantastiskt! Den här gången fick svampen ackompanjera färsbiffar och hasselbackspotatis. Nötfärsen smaksatte jag med lite viltfond och lite kantarellfond. Detta rördes ihop tillsammans med ett ägg, lite uppblött ströbröd, en klick senap och salt och peppar. Sedan stekte jag först biffarna på hög temperatur så de fick en fin stekyta innan de fick gå färdiga på lite lägre temp i stekjärnet.

Hasselbackspotatisen gjorde jag genom att skära potatisarna nästan igenom och sedan skjuts in i ugnen på 200 grader. Efter typ en halvtimme så penslade jag dem med rikligt med smör och kryddade med salt och pommes frites-krydda. Sedan fick de vara i ugnen tills de blev klara. Känn efter med en sticka.

Hasselbackspotatis, ibland bortglömda och underskattade

Såsen blev en variant på grönpepparsås. Först fräste jag en scharlottenlök tillsammans med en vitlöksklyfta och ca 10 grönpepparkorn i lite smör. Sedan hällde jag på ett par dl vatten och lät det hela puttra en sisådär 20 min eller tills det reducerats till hälften. I med ett par, tre dl matlagningsgrädde och i med mixerstaven. Smaksätt med lite viltfond och en liten klick vinbärsgelé.


1 kommentar:

  1. Ett tips är att ringla lite ljus sirap över potatisen istället för pommes frites- kryddan. Gör dem lite härligt knapriga och det lite söta är supergott till tex. stekt kyckling

    SvaraRadera