tisdag 6 december 2011

Snabbgravad halstrad lax med varm senapssås

Snabbgravning

Färdiggravat, torkat och färdigt för......

......halstring

Slutresultatet är fantastiskt gott

Frågan är om inte detta är mitt absoluta favoritlaxrecept. Smaken på dessa små snabbgravade laxkuber tillsammans med den riktigt goda såsen gör det till en hit. Det finns ett laxrecept till som möjligtvis kan konkurrera som nummer ett och det är laxsnitslarna med cidersmörsås.
Receptet nedan tror jag härstammar från ett några år gammalt nummer av Allt om Mat men jag är inte säker. Jag har provat olika sorters senap i såsen bl.a honungsdijon. Alla funkar bra, bara det är lite sötma i senapen.

Snabbgravad halstrad lax med varm senapssås
4 pers

700–800 g skinn- och benfri laxfilé
olja

Gravning:
2 msk salt
2 msk socker
1 tsk grovkrossad vitpeppar
1/2 dl hackad dill

Varm senapssås
1 fiskbuljongtärning
1/2 msk vitvinsvinäger
2 dl créme fraiche
3 msk svensk söt senap eller annan söt variant
1 dl hackad dill
nymald vitpeppar
ev salt

Gör så här:
  1. Blanda samman samtliga ingredienser till gravningen i en plastpåse. Skär laxen i stora kuber ca 2 x 2  cm. Lägg laxen i påsen och se till att det finns med lite luft. Skaka så att allt blir väl blandat. Låt laxen ligga och snabbgrava i rumstemperatur en timma.
  2. Varm senapssås: Koka upp vattnet, vinägern och buljongtärningen. Tillsätt creme fraiche och koka såsen ett par minuter. Smaka av med senap, dill och nymald vitpeppar. Salta om det behövs.
  3. Lägg laxen i ett durkslag och spola hastigt av den under rinnande kallt vatten så att salt och sockerrester försvinner. Torka laxkuberna väl på en handduk eller dubbelvikt hushållspapper. Det är viktigt att ytan på laxkuberna är så torr som möjligt före halstringen.
  4. Hetta upp en stor stekpanna. Tillsätt 1-2 msk olja och låt den bli ordentligt het. Stek laxkuberna runt om på fortsatt hög värme, så att de får vacker färg på alla sidor. Halstra laxkuberna högst två minuter. Servera direkt med såsen, pressad potatis, broccoli och citron.
Snabbgravad lax med massor av varm senapssås

1 kommentar:

  1. Det här låter ju inte alls tokigt! Och såsen påminner om den som jag brukar röra ner i nykokt pasta när jag serverar laxfiléer till.

    SvaraRadera