torsdag 3 juli 2014

Kolatårta med jordgubbar

Kolatårta med jordgubbar
Den här tårtan är snabb och enkel att göra. Påminner en del om banoffeepaj. Nu finns det dessutom färdig karamelliserad mjölk, eller som det också kallas, dulche de leche, att köpa. Dulche de leche betyder söt mjölk och är precis det, sötad mjölk som har kokat på svag värme under lång tid. Kommer ursprungligen från Sydamerika.
Tårtan är riktigt god så den är en återkommande gäst på bjudningar och kalas. Den är dessutom lätt att göra glutenfri. Byt då bara ut digestivekexen mot glutenfria sådana.

Glutenfria digestivekex

Kolatårta med jordgubbar
ca 10 bitar

200 gram digestivekex
90 gram smör
1 burk karamelliserad mjölk (400 gram)
3 dl grädde
jordgubbar
mörk choklad

 Gör så här:
  1. Krossa kexen i en mixer.
  2. Smält smöret och blanda med kexsmulet. Tryck ut i en pajform eller springform. Använder du springform så olja gärna sidan av formen så släpper den lätt. Sätt i kylen ca 1 timme.
  3. Bred på den karamelliserade mjölken.
  4. Vispa grädden så hård som du vill ha den och bred på.
  5. Garnera med rikligt med jordgubbar (eller andra bär, banan etc) och hackad eller riven mörk choklad.

Karamelliserad mjölk/Dulche de leche



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar