måndag 19 november 2012

Tjälknöl med rotfruktsgratäng

Det här är definitivt något av det godaste jag har ätit på länge. Så gott och fräscht och faktiskt lättlagat även om själva "knölen" tar sin lilla tid. Förbereder man bara ordentligt så har man en middag av världsklass! Receptet som jag modifierat något kommer ursprungligen från en Buffétidning (ICA). I originalreceptet står det att ugnen ska stå på 75 grader men min ugn går inte att ställa lägre än 80! Prova dig fram med olika typer av kött. Själv hittade jag billig rostbiff och det blev superbra! Överblivet kött passar utmärkt som pytt eller som pålägg.

Tjälknöl på rostbiff

Tjälknöl
4 pers

Fryst nöt- eller viltstek (ca 1 kg)
1 liter vatten
1 dl salt
2 msk socker
10 vitpepparkorn
1 msk sambal oelek

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 80 grader.
  2. Lägg den frysta steken i en ugnsform och sätt in den i ugnens nedre del 10-12 timmar. När steken tinat så sätt i en stektermometer så håller du bättre koll. Låt temperaturen gå upp till 66 grader.
  3. Koka upp alla ingredienserna till lagen i en kastrull och låt sedan lagen kallna.
  4. Lägg den varma steken i den kalla lagen och ställ i kylskåp 4-5 timmar. 
  5. Skär köttet i tunna skivor.

Rotfruktsgratängen färdig för ugnen

Rotfruktsgratäng
4 pers

500 gram potatis
2 morötter
2 palsternackor
2 dl mjölk
2 dl vispgrädde
1 msk kalvfond
2 vitlöksklyftor
2 msk hackad timjan (el. 2 tsk torkad)
2 dl riven parmesan

Gör så här:
  1. Skala och skär potatisen i tunna skivor. Skala och grovriv morötter och palsternackor.
  2. Koka upp mjölk, grädde och fond i en rymlig kastrull. Lägg i potatis, morot, palsternacka och pressad vitlök. Krydda med 1 tsk salt och lite peppar. Låt småkoka under lock ca 15 minuter. Rör om ibland.
  3. Sätt ugnen på 200 grader. Häll blandningen i en ugnsform. Strö över timjan och parmesan. Ställ in i ugnen ca 20 minuter. Servera med tjälknölen.
Rotfruktsgratängen klar!


1 kommentar: