måndag 26 september 2011

Ricotta- och spenatfylld pasta

Gratinerade pastarullar med god fyllning

Den här pastarätten är inte den smalaste maten man kan tänka sig men ack så god. Vill man så kan man byta ut vispgrädden mot en mindre fet grädde. Det är kanske inte heller den mest barnvänliga middagen, åtminstone inte i vår familj där varken svamp eller spenat (eller senap) står särskilt högt i kurs. Till kidsen köpte jag fyllda tortellini och gjorde en enkel ostsås till. Receptet härstammar från ett gammalt nummer av ICA´s tidning Buffé. Där föreslås tex torkad svamp och betydligt mer ricottaost. Svampen föredrar jag färsk och ricottan kan vara snuskigt dyr så jag nöjde mig med lite mindre mängd med utmärkt resultat. Här kommer min variant:

Ricotta- och spenatfylld pasta
4-6 personer

1 paket färska lasagneplattor (ICA´s är bra då de är färdigskurna) á 200 gram
300-400 gram fryst bladspenat
200 gram ricottaost
1/2 dl riven parmesan
1 msk olivolja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Sås:
ca 200 gram färsk svamp (jag använde skogschampinjoner)
1 stor klick smör
3 dl vispgrädde
1 msk soja
1 msk dijonsenap (jag använde min tryffeldijon)
1 tsk socker
2-3 msk torrt vitt vin
1 dl riven parmesan
salt, peppar

Ricotta, pasmesan och spenat


Gör så här:
  1. Tina, krama ur och grovhacka spenaten. Blanda med riven ricotta, parmesan och olivolja. Krydda.
  2. Skär lasagnepastan i rektangulära bitar om den inte redan är skuren. Bred fyllningen jämnt över pastaplattorna. Rulla ihop. Lägg pastarullarna i en smord ugnssäker form.
  3. Såsen: Dela svampen i bitar och stek lätt i smöret innan du häller i grädden, soja, senap och socker. Låt koka upp och puttra ett par minuter. Smaka till sist av med vin, salt och nymalen svartpeppar.
  4. Häll såsen över pastan, strö över osten och gratinera i 25 minuter i 225 grader.
Gratinerat och klart. Doftar grymt gott!

Krämigt och smarrigt


3 kommentarer:

  1. För mig, som är så otroligt vuxen och mogen (HA!) låter det här alldeles underbart! Lite som en dröm, kan någonting verkligen vara så underbart som det här låter? Vet inte om jag vågar prova, jag skulle äta ihjäl mig ;)

    SvaraRadera
  2. Provade detta igår, riktigt gott och enkelt :)

    SvaraRadera
  3. Mums! Härstammar det månne från Gordon Ramsays recept?

    SvaraRadera