Nyckelhål och fibrer, me like! |
onsdag 29 februari 2012
Pågens Äntligen
Jag hade förmånen att få testa en nyhet från Pågens via Smartson. De här runda mackorna är smakrika och tilltalade barnen i familjen, och det är ju bra då de är fiberrika och nyttiga. Med ett gott pålägg kan jag absolut tänka mig att det slinker ner en och annan macka. Själv föredrar jag annars bröd med lite mer tuggmotstånd. Betyget får ändå bli 3,5 av 5.
söndag 26 februari 2012
The Spice Tree
Delikatesser från The Spice Tree i Malmö |
lördag 25 februari 2012
Grillpremiär med Chokladfondant
En vecka med temperaturer över nollan = vår. Härligt, när dessutom vårt gudbarn Julia skulle komma på middag så passade det bra att vårstäda och inviga grillen. Julias favorit är grillad lax och fiskbilen från Lomma levererar som vanligt på fredagar. Lite värre var det med kol/briketter. De lyckades skaka fram en påse på ICA men de tittade lite konstigt på mig då det dessutom blåste halv storm ute.
Grillat blev det iallafall och gott som attan. Jag brukar snabbgrava laxen i någon timme vilket ger den en härlig "ingrodd" sälta samtidigt som jag har upptäckt att laxen inte fastnar alls så lätt på gallret om du har gravat den lite. Till laxen önskade Adrian potatismos och som grädde på moset gjorde jag en variant på cidersmörsåsen från receptet på laxschnitzlar.
Chokladfondant har jag bara ätit på restaurang men jag tänkte försöka briljera lite för Julia. Resultatet blev inte optimalt men ändå riktigt gott. Jag gjorde nog felet att använda en muffinsform med stora pappersformar i. Jag inbillar mig att värmen inte riktigt kom åt i botten av pappersformen (som inte låg kloss i botten) Följ receptet och använd mazarinformar av aluminium så borde det funka.
Chokladfondant med ananas och passionsfrukt
4 pers
0.75 dl socker
2 ägg
2 äggulor
100 gram smör
100 gram mörk choklad (70%)
2 1/2 msk vetemjöl
1/2 ananas
3 passionsfrukter
1 dl grädde
Gör så här:
Grillat blev det iallafall och gott som attan. Jag brukar snabbgrava laxen i någon timme vilket ger den en härlig "ingrodd" sälta samtidigt som jag har upptäckt att laxen inte fastnar alls så lätt på gallret om du har gravat den lite. Till laxen önskade Adrian potatismos och som grädde på moset gjorde jag en variant på cidersmörsåsen från receptet på laxschnitzlar.
Snabbgravning med salt, socker och dill |
Årets första grillning 2012-02-24 |
Lax med kryddblandningen "Barking Mad Limepeppar" från The Spice Tree |
Chokladfondant med ananas och passionsfrukt
4 pers
0.75 dl socker
2 ägg
2 äggulor
100 gram smör
100 gram mörk choklad (70%)
2 1/2 msk vetemjöl
1/2 ananas
3 passionsfrukter
1 dl grädde
Fondanter |
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225 grader. Vispa socker, ägg och äggulor pösigt.
- Smält smöret i en kastrull och ta bort från värmen. Bryt ner chokladen och rör tills den smält.
- Blanda smör och chokladblandningen med socker och ägg.
- Vänd ner mjölet och fördela sedan smeten i mazarinformar och grädda mitt i ugnen i 8 minuter. Fondanten ska vara lös i mitten.
- Skala ananas och skär bort roten. Dela i mindre bitar och blanda med passionsfrukt. Vispa grädden.
- Ta försiktigt bort mazarinformarna när de svalnat minst 15 minuter. Servera med grädde och frukt.
Makalöst god Chokladfondant |
torsdag 23 februari 2012
Torskrygg med god grön sallad
Torskrygg har visat sig vara de absolut mest klickade recepten på bloggen. Inte så konstigt kanske så gott som det är. Torsken mår ju dessutom bättre och bättre i många vatten och fler och fler upptäcker torskryggen nu när den finns lättåtkomlig i frysdisken. Jag föredrar den färska såklart men fryst funkar också.
En klassiker är den enkla varianten med skirat smör och pepparrot som dyker upp om ni klickar på länken. Den här gången gjorde jag en riktigt god och matig sallad till torsken. Den salladen blev så populär att den redan har serverats även till en bit chilihalstrad lax. Håll till godo.
Avokado- och gurksallad
4 pers
2 tärnade avokado
saften av en citron
1 skalad och urkärnad gurka
1 påse blandad sallad eller babyspenat
3 salladslökar
1 knippe dill
1 msk olivolja
salt
En klassiker är den enkla varianten med skirat smör och pepparrot som dyker upp om ni klickar på länken. Den här gången gjorde jag en riktigt god och matig sallad till torsken. Den salladen blev så populär att den redan har serverats även till en bit chilihalstrad lax. Håll till godo.
Halstrad lax med god avokadosallad |
Torskrygg med samma sallad |
4 pers
2 tärnade avokado
saften av en citron
1 skalad och urkärnad gurka
1 påse blandad sallad eller babyspenat
3 salladslökar
1 knippe dill
1 msk olivolja
salt
Torskrygg med massor av pepparrot |
Gör så här:
Tärna avokadon och lägg i en bunke. Pressa citronen över. Skala och kärna ur gurkan och skär den i samma storlek som avokadon. Strimla löken och hacka dillen och blanda samman allt. smaka av med salt.
tisdag 21 februari 2012
Eat Street
Jag fick lite material hemskickat om en TV-serie som just nu går på TNT7. En kanal som man lätt missar. Jag har själv inte sett serien ännu men tänkte titta imorgon onsdag klockan 18.00 och 18.30.
Serien som går för andra säsongen heter Eat Street och handlar om gatumat från Nordamerika. Riktigt flottigt och onyttigt verkar det vara och det kan ju vara ett ombyte som förnöjer i nyttodjungeln.
Jag fick också ett par recept från serien skickade till mig av vilka jag provat följande väldigt amerikanska burgare som tydligen serveras ur en rosa 50-talstruck i Nashville, Tennessee. I receptet är varje burgare på 250 gram men jag valde att göra mer lunchlagom burgare på ca 100-150 gram styck.
Jordnötssmörsburgare från Barbie Burgers
5 burgare
500 gram nötfärs
1 tsk salt
peppar
1 klyfta hackad vitlök
bacon
5 hamburgerbröd
jordnötssmör
10 skivor cheddarost
Färdiga för grillen/stekjärnet |
Gör så här:
- Blanda färsen med salt, peppar och vitlök. Forma till fem bollar. Placera bollarna på bakplåtspapper och tryck lite lätt i mitten för att forma biffarna. Lägg dem åt sidan tills de ska grillas (eller stekas).
- Stek bacon till önskad konsistens.
- Grilla eller stek 3-5 minuter på varje sida och ställ sedan åt sidan och låt vila ett par minuter.
- Bred jordnötssmör på både hamburgerbrödets botten och lock. Toppa med två skivor ost. Bygg på med burgare och bacon.
American burger med Maxbröd |
Riktigt god sås till grillat |
måndag 20 februari 2012
Mozzarellafyllda köttbullar
Mozzarellafyllda köttbullar i god tomatsås |
Hittade ett ganska kul recept i en folder från Santa Maria. Jag gjorde om receptet lite och det här blev min variant. Alla i familjen gillade rätten och det är ganska enkelt att rulla ihop köttbullarna. Det är ganska viktigt att man får dem "täta" så att inte osten tränger ut. 500 gram färs blir ganska lagom till de 20 små ostarna.
Minimozzarella, en kul produkt |
Inte så svårt och ganska kul |
4 pers
1/2 kruka basilika
500 gram blandfärs
1 tsk salt
1 tsk chilipeppar
1 påse minimozzarella
Sås:
500 gram krossade tomater
1/2 kruka basilika
1 dl kycklingbuljong
1 tsk oregano
1 pressad vitlöksklyfta
Låt gärna tomatsåsen koka ihop en liten stund |
Dekorativt och gott |
Gör så här:
- Hacka all basilikan grovt. Spara några blad till dekoration. Blanda färsen med salt, chilin och hälften av basilikan.
- Forma färsen till bollar runt mozarellan och se till att de blir "hela". Lägg köttbullarna i en form och tillaga i 225 grader i ca 5 minuter tills de fått lite färg.
- Koka upp ingredienserna till såsen och häll det sedan över köttbullarna efter de fem minuterna. Sänk samtidigt temperaturen till 150 grader och tillaga i 15 minuter.
- Garnera med ett par basilikablad och servera till pasta.
Pasta passar bra till köttbullarna |
lördag 18 februari 2012
Udda cupcakes
Kan inte låta bli att dela bilden på dessa något annorlunda cupcakes som florerar på Facebook. Det framgår inte om de var goda men onekligen en fantasifull kreation.
torsdag 16 februari 2012
Vardagspasta
God ostsås |
God pasta |
Pasta kan vara så enkelt och så gott. Lättlagat och snabbt när man har lite snålt om tid.
Gör så här:
Köp ett paket god pasta, t.ex Zetas blågröna paket med riktigt bra pasta i 400 grams askar. Köp också Rana´s ostsås så är det nästan klart. Jag kokade en bukett broccoli som jag sedan hackade grovt. Blanda den färdigkokta pastan med såsen som du värmt lite i micron och broccolin. Några goda pärltomater, salt, peppar och parmesan och voilá...nej det var visst franska...
Vill man inte ha det helt vegetariskt så kan man ju servera ett par skivor prosciutto till pastan. Prego!
God pasta med ostsås och prosciutto |
tisdag 14 februari 2012
Teriyakikyckling
Teriyakisås finns att köpa färdig av lite olika fabrikat och passar utmärkt till både kyckling och lax. Jag har fastnat för santa marias variant som har god sötma och sälta. Den här rätten sköter sig själv i ugnen då man tillagar kyckling och grönsaker på samma plåt.
Teriyakikyckling
4 pers
ca 1 kg kycklingdelar (lår, klubbor eller ca 800 gram filé)
1 zucchini
2 paprikor i olika färger
1 chili
1 msk sesamfrö
1 tsk salt
Marinad:
1 dl teriyakisås
1 1/2 msk riven ingefära
1 tsk flytande honung
Gör så här:
Teriyakikyckling |
Teriyakikyckling
4 pers
ca 1 kg kycklingdelar (lår, klubbor eller ca 800 gram filé)
1 zucchini
2 paprikor i olika färger
1 chili
1 msk sesamfrö
1 tsk salt
Marinad:
1 dl teriyakisås
1 1/2 msk riven ingefära
1 tsk flytande honung
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Blanda marinaden. Blanda kycklingbitarna med det mesta av marinaden (spara ca 2 msk).
- Skär zucchini och paprikor i bitar och blanda med finhackad chili och resten av marinaden.
- Lägg kycklingen i en långpanna. Strö över sesamfrö och sätt in mitt i ugnen. Ta ut efter ca 15 minuter. Bred ut grönsakerna runt kycklingen och sätt in i ugnen ytterligare 20 minuter.
- Servera med ris och extra teriyakisås.
lördag 11 februari 2012
Broccolisoppa med sting
Broccolisoppa med jordnötssmör |
Den här soppan komponerade jag för länge sedan och jag hittade receptet på en lapp igen nyligen. Vad jag kom ihåg så blev det riktigt lyckat då, för länge sedan. Alltså upp till bevis, skulle soppan nå upp till dessa himmelska höjder? Jovars, den är riktigt god och lätt. Vegetarisk och typ noll poäng om man snackar viktväktarspråk (om man utesluter smörklicken!).
Broccolisoppa med sting
4 pers
1 bukett broccoli
2 scharlottenlökar
1 vitlöksklyfta
2 msk smör
1 liter vatten
2 msk grönsaksfond
2 msk thai sweet chilisås
1 1/2 msk jordnötssmör
1 msk fisksås
salt och peppar
Gör så här:
- Hacka broccolin, scharlottenlöken och vitlöken i bitar. Det är inte så noga att det blir fint, det ska ju mixas sedan. Fräs detta i 1 msk smör.
- Häll på vattnet och koka upp. Låt det koka i ca 10 minuter.
- Häll i övriga ingredienser och mixa allt.
- Låt det puttra i några minuter.
- Ta i en klick smör och smaka av med salt och peppar, strössla gärna lite finhackad chili on top om du vill ha det extra spicy.
torsdag 9 februari 2012
Chipstest med både topp och botten
Samtidigt som Pringles kampanjar för fullt på TV om chips med mer smak så hittar jag Bjärechips från Bjäre Hembygd på ICA i Höllviken. Påsen är ganska oansenlig och intetsägande men ändå inte ful. Smaken sägs vara gräddfil och lök. När man öppnar påsen sprider sig en lite oljig doft från friteringen. Chipsen är ganska jämnsmå och släta med ett tunt skal kvar. De är rikligt kryddade med en lätt löktouch och smakar mycket och gott. Nästan väl mycket..... Lite, lite mer än lagom salta men smaken är som sagt god och de ger ett fräscht intryck. 4 av 5.
Estrellas senaste tillskott på hyllan har den inte så lite knepiga smaken av cheeseburgare!! Läser man det finstilta så står det att chipsen ska smaka nygrillad hamburgare. Hade man inte vetat det så hade man nog inte kunnat gissa det. När man vet det kan man möjligtvis med lite god vilja känna något som liknar burgare...men varför? Fadd, kryddsvag och bara så jättetråkig smak... Betyget får bli 1 av 5.
I melodifestivaltider hör det till att det dyker upp någon typ av snacks som försöker rida på festivalvågen. Santa Maria har släppt festivalchips med tacosmak. Gillar man tortillachips och tycker att taco funkar som käk någon gång i månaden lär gilla dem. Gott kryddade och inte alls så dumma. Kanske inte som tillbehör till tacomat, det blir lite kaka på kaka liksom. Kanske inte heller efter dylik mat, men annars. Med ett glas öl till melodifestivalen funkar det och får 3 av 5.
Bjärechips |
Chips med smak av burgare? Nej tack! |
I melodifestivaltider hör det till att det dyker upp någon typ av snacks som försöker rida på festivalvågen. Santa Maria har släppt festivalchips med tacosmak. Gillar man tortillachips och tycker att taco funkar som käk någon gång i månaden lär gilla dem. Gott kryddade och inte alls så dumma. Kanske inte som tillbehör till tacomat, det blir lite kaka på kaka liksom. Kanske inte heller efter dylik mat, men annars. Med ett glas öl till melodifestivalen funkar det och får 3 av 5.
Santa Maria tacochips |
onsdag 8 februari 2012
Amerikanska choklad- och jordnötskakor
Smarriga "kulor" klara för ugnen |
De här lättbakade och goda kakorna har en tendens att försvinna märkligt snabbt ur kakburken. Två söner påstår båda att den andre minsann också ätit många. Summa summarum, gör en dubbel sats med en gång för så goda är de.
Amerikanska choklad- och jordnötskakor
ca 25 st
200 gram rumsvarmt smör
2 dl socker
2 dl havregryn
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl kakao
1 tsk bakpulver
1 dl grovhackade salta jordnötter
100 gram grovt hackad mörk choklad
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Rör smör och socker pösigt med elvisp. Blanda resten av ingredienserna och rör ned dem. Arbeta ihop till en deg.
- Forma kulor (ca 3 cm i diameter) och lägg på bakpappersklädd plåt. Grädda mitt i ugnen i 17-20 minuter.
Försvinnande goda choklad- och jordnötskakor |
måndag 6 februari 2012
Fisk under sprött täcke med rotsaksmos
Det här är en vardaglig fiskrätt med inspiration från färdiga fiskgratänger. Det lite sötaktiga moset är perfekt tillbehör och kidsen åt med god aptit (jag talade inte om att det var rotselleri i moset förrän efteråt). Jag använde fryst torskfilé som jag låtit tina. Det går säkert alldeles utmärkt att använda annan fisk. Ta vad som erbjuds i din butik.
Fisk under sprött täcke med rotsaksmos
4 pers
500 gram torskfilé
1/2 pressad citron
1/2 gul lök
1 dl ströbröd eller panko
rivet skal från en halv citron
1 pressad vitlöksklyfta
2 msk hackad persilja
salt och vitpeppar
ca 50 gram kylskåpskallt smör
Rotsaksmos
5 medelstora potatisar
3-4 morötter
1 bit rotselleri (ca 250 gram)
1/2-1 dl mjölk
ca 25 gram smör
salt och vitpeppar
Gör så här:
Garnera gärna med lite räkor |
Fisk under sprött täcke med rotsaksmos
4 pers
500 gram torskfilé
1/2 pressad citron
1/2 gul lök
1 dl ströbröd eller panko
rivet skal från en halv citron
1 pressad vitlöksklyfta
2 msk hackad persilja
salt och vitpeppar
ca 50 gram kylskåpskallt smör
Rotsaksmos
5 medelstora potatisar
3-4 morötter
1 bit rotselleri (ca 250 gram)
1/2-1 dl mjölk
ca 25 gram smör
salt och vitpeppar
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Lägg torskfilén i en smord form. Pressa över citronsaften.
- Finhacka löken och blanda med ströbrödet, citronskal, pressad vitlök och persilja. Smaka av med salt och peppar.
- Strö blandningen över fisken och hyvla sedan smör över. Tillaga fisken i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Håll koll på slutet så att det inte får för mycket färg. Lägg då folie över.
- Rotsaksmoset. Skala rotsakerna och skär dem i mindre bitar. Koka dem i lättsaltat vatten tills de blir mjuka. Låt dem ånga av innan de mixas med mjölk och smör till lagom konsistens. Smaka av med salt och peppar.
söndag 5 februari 2012
Marabou vs Cloetta
Marabou Black |
Choklad med saltlakrits |
Fick äntligen tag på Marabou Black på Willys. Jag gillar lakrits, både söt och salt och har provat kombinationen choklad/lakrits förr med ganska positiva minnen. Men det här var en besvikelse trots ganska god salt, lite krispig salmiaksmak. Chokladen försvinner tyvärr nästan helt. Annette gillade den skarpt, barnen ratade den och jag ger den inte mer än betyget 2 av 5.
Kexchoklad-choklad eller Choklad-Kexchoklad? |
Cloettas försök att mjölka ur mer av sin storsäljare Kexchoklad har tagit sig mer eller mindre konstiga uttryck. Olika smaker har passerat revy med banansmak som den knepigaste. Nu är det lite back to basics med en chokladstinnare variant av den vanliga kexchokladen. Samma smaker men med mer chokladkakestuk. Jag tycker att resultatet är riktigt lyckat! God chokladsmak med lite kexbitar som gör att det smakar som vanlig Kexchoklad. Riktigt gott! 4,5 av 5!
onsdag 1 februari 2012
Kycklingfilé med broccoli- och osttäcke
En mager filé med gott täcke som passar de flesta smaker, ung som gammal. Barnen åt med god aptit och träd (broccoli) är en av få grönsaker som man kan fresta yngste sonen med. Den här filén blir saftig och smakrik av det vitlöksdoftande ost- och broccolitäcket som smälter ner över filén. Jag använde en bra parmesan och det smälter ju inte på samma sätt som exempelvis en västerbotten eller en god präst, men smakade mycket bra.
Jag fick tag i billig skivad filé och gjorde rätten klar i ugnen när det var ca 10 minuter kvar av potatisen. Inte lika snyggt som om man använder hela filéer men de skivade var billigare! Mammas egenhändigt plockade kantareller var perfekt till men det går nog fint med annan svamp.
Kycklingfilé med broccoli- och osttäcke
4 pers
1 broccoli
ca 100 gram riven ost (exempelvis västerbotten eller parmesan)
1 pressad vitlöksklyfta
4 kycklingfiléer
salt och peppar
smör
Sky:
1 dl vatten
1 dl grädde
1 msk kinesisk soja
Gör så här:
Jag fick tag i billig skivad filé och gjorde rätten klar i ugnen när det var ca 10 minuter kvar av potatisen. Inte lika snyggt som om man använder hela filéer men de skivade var billigare! Mammas egenhändigt plockade kantareller var perfekt till men det går nog fint med annan svamp.
Lägg till bildtext |
4 pers
1 broccoli
ca 100 gram riven ost (exempelvis västerbotten eller parmesan)
1 pressad vitlöksklyfta
4 kycklingfiléer
salt och peppar
smör
Sky:
1 dl vatten
1 dl grädde
1 msk kinesisk soja
Gör så här:
- Skär bort stjälken på broccolin och dela broccolin i buketter. Koka i lättsaltat vatten i ett par minuter. Häll av vattnet och hacka broccolin. Blanda med ost och pressad vitlök.
- Salta och peppra filéerna och stek dem tills de fått fin färg i smör. Fördela broccoliblandningen på filéerna och häll på vatten, grädde och soja. Lägg på ett loch och låt dem sjuda 8-10 minuter eller tills innertempen är 68-70 grader.
- Servera med klyftpotatis, körsbärstomater, sky och stekt svamp.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)