onsdag 21 augusti 2013

Kycklingrullader

Kycklingrullader med god fyllning

En köttbankare är bra till mycket. T.ex till att banka ut kycklingfiléer till tunna fina schnitzlar. Dela filéerna på längden och banka dem sedan mellan två ark plastfolie. Dessa kan man sedan panera och steka (vilket blivit en favorit här hemma) eller göra fantastiska rullader av. Det finns ju skivad kycklingfilé att köpa men varför betala extra bara för att den är skivad. Skivorna är dessutom inte tillräckligt tunna för att göra rullader av enligt mitt tycke. Rullader är tacksamt och roligt och man kan fylla med det man har hemma. Här blev det serranoskinka, basilika, soltorkad tomat och mozarella.Till dessa rullader serverades kantareller, lila sockerärtor, vårlök och potatis i ugnen och en god sås gjord på matlagningsgrädde, kycklingfond, en klick vinbärsgelé och lite kryddor. Stek rulladerna runt om. Ta sedan upp dem och fixa såsen i stekjärnet. Lägg tillbaks rulladerna och låt puttra i såsen till de är klara.

Färdiga att rulla. Fäst med tandpetare eller spagettistrån!


Snyggt och gott

fredag 16 augusti 2013

Torskrygg med stekt svamp och potatisstomp


Torskrygg med god smörig sås






Den här rätten är skapad av Simon Weinberg som är kökschef på Operakällaren catering i Stockholm. Han har tidigare arbetat på Noma i Köpenhamn. Receptet fanns publicerat i Systembolagets gratistidning för ett par år sedan. I receptet ska torsken stekas men jag valde att grilla fisken. Säkert lika gott men jag missade då det goda steksmöret som ska tillsättas potatisstompet. Inte hade jag någon grovkornig senap heller så jag smaksatte potatisen med lite dijon vilket blev väldigt gott men inte lika vackert som om de små senapskornen hade fått pryda stompet. Som svamp valde jag skogschampinjoner.


Grilla gärna med citronskivor som smaksättare och "skydd"
Torskrygg med stekt svamp och potatisstomp
4 pers

800 gram torskrygg med skinn
matolja
4 msk smör
8 medelstora potatisar
blandad smålök
200 gram blandad svamp
olivolja
50 gram smör
1 citron
4 msk kapris
1/2 dl hackad bladpersilja
2 msk crème fraiche
1 vitlöksklyfta
2 msk grovkornig senap (eller dijon)
hackad dill
färsk pepparrot
salt och peppar


Gör så här:
  1. Koka potatisen mjuk.
  2. Dela torsken i fyra portionsbitar. Stek bitarna med skinnsidan ner i lite matolja tills skinnet börjar få färg i kanterna (ca 5 min). Tillsätt smöret och ös med. Vänd och stek försiktigt på köttsidan ett par minuter. Salta och peppra. Eller grilla torskryggen i halster med citronskivor runt om tills innertemperaturen nått 46 grader.
  3. Dela löken i mindre bitar och stek tillsammans med svampen i olivolja. Salta och peppra. Tillsätt 50 gram smör och 6 msk olivolja. Pressa i en halv citron och tillsätt kaprisen och den hackade persiljan. 
  4. Om du stekt fisken så tillsätt steksmöret till potatisen, annars en liten klick smör. Tillsätt crème fraiche, pressad vitlök och en skvätt olivolja. Salta och peppra och mosa sedan med en gaffel eller med elvispens vispar tills allt rörts ihop. Smaka av med senap och lite dill.
  5. Lägg upp och riv färsk pepparrot över efter behag. Garnera med lite dill och persilja.


onsdag 14 augusti 2013

Gifflar med jordgubbar och vit choklad


Gifflar med jordgubbar och vit choklad
Inför yngste sonens 11-årskalas bakade jag de här gifflarna som fanns som recept i ett av de senaste numren av Allt om Mat. Gifflarna är perfekta till sensommarfikat med sin fräscha smak av jordgubbar. De är väldigt enkla att röra ihop och de är kalljästa och jäser bara en gång.

Gifflar med jordgubbar och vit choklad
32 stycken

150 gram rumsvarmt smör
1 1/2 dl socker
1/2 tsk salt
50 gram jäst
5 dl mjölk
ca 13 dl vetemjöl
150 gram vit choklad
1/2 liter jordgubbar
ägg
strösocker

Gör så här:
  1. Rör ihop det rumsvarma smöret med socker och salt. Blanda ut jästen med den kalla mjölken. Häll mjölken över smöret, tillsätt mjölet och blanda ihop till en smidig deg.
  2. Dela degen i fyra delar och kavla ut varje del till en cirkel på en rejält mjölad arbetsyta. Skär varje cirkel i 8 triangelformade bitar.
  3. Bryt chokladen i 32 bitar. Lägg en bit på den breda biten av trianglarna och lägg på lite skivade jordgubbar innan du rullar ihop dem från den breda sidan. Lägg på plåt med bakplåtspapper.
  4. Låt jäsa övertäckta i ca 2 timmar. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla med ägg och strö på lite strösocker innan du gräddar gifflarna i ca 10 minuter mitt i ugnen. Låt dem svalna på ett galler. 

söndag 11 augusti 2013

Nektarinpaj


Nektarinpaj med vaniljkräm

Nektarinerna är i säsong och är extra goda och billiga just nu. Passa på att göra den här goda pajen med vanilj på ett sprött flan som dessutom blir trevlig att titta på. Servera med lättvispad grädde.

Nektarinpaj
ca 12 bitar

Pajskal
3 dl vetemjöl
1 msk strösocker
1/2 tsk bakpulver
150 gram smör
1 ägg

Vaniljkräm
2 dl mjölk
3 äggulor
2 msk strösocker
2 msk potatismjöl
1 1/2 tsk vaniljsocker

Fyllning
4-5 nektariner
2 msk rörsocker
ev 2 msk aprikossylt eller marmelad





Gör så här:
  1. Blanda mjöl, socker och bakpulver. Tillsätt tärnat smör och nyp ihop till en smulig massa. Blanda ner ägget och arbeta ihop till en smidig deg. Tryck ut i pajform. Ställ i kylen ca 30 minuter.
  2. Koka upp mjölk och låt sjuda i 5 minuter. Vispa äggulor och socker luftigt. Häll den heta mjölken i äggvispet. Rör om och häll tillbaks i kastrullen. Blanda i potatismjölet och värm sedan på svag värme tills den tjocknar. När första bubblan syns så häll krämen genom en finmaskig sil ner i en skål. Låt svalna och blanda i vaniljsockret.
  3. Sätt ugnen på 200 grader. Skär nektarinen i klyftor. Lägg dem i ugnsform och blanda med sockret. Ställ mitt i ugnen i ca 20 minuter. Ställ att svalna.
  4. Nagga pajskalet med en gaffel. Grädda i ca 25 minuter mitt i ugnen. Låt även pajskalet svalna.
  5. När allt svalnat så breder du vaniljkräm i botten på pajskalet. Fördela nektarinerna ovanpå. Droppa över eventuell saft från nektarinerna. Ringla över aprikosmarmelad som kan värmas lite för att bli lite rinnigare. Servera med lättvispad grädde.



fredag 9 augusti 2013

Inlagd chiligurka

Chiligurka
Den här krispiga och goda gurkan passar alldeles förträffligt till alla slags kötträtter eller på mackan med en god bit grov leverpastej. Styrkan kan du variera med mängden chili. Prova att använda även grön chili. Blir effektfullt i burken. Välj också hur tjocka skivor du vill ha. Gurka i en snygg burk är perfekt att ge bort.

Snabbt, enkelt och försvinnande gott

Inlagd chiligurka
ca 1 liter

1 kilo inläggningsgurkor (sk Västeråsgurkor)
1 röd chili (eller röd och grön)
4 dl socker
1 dl ättiksprit
1 tsk salt

Gör så här:
    1. Skär gurkorna i ca 1/2 cm tjocka skivor. Halvera och kärna ur chilin. Finhacka eller strimla chilin.
    2. Blanda socker, ättika och salt i en bunke. Blanda i gurkskivorna och chilin. Låt stå ca 2 timmar så att sockret smälter ordentligt.
    3. Häll i burkar. Ställ kallt och låt stå en vecka för att mogna ordentligt.

    onsdag 7 augusti 2013

    Mellismuffins med banan och äpple

    När kidsen kommer hem från skolan och vi andra är kvar på våra respektive arbetsplatser så är det bra att ha laddat frysen eller kylen med mellanmål som inte är alltför onyttigt. De här muffinsarna är syrliga, matiga, mättande och helt okej ur näringssynpunkt. Jag fryste in 3-4 st/påsen. Lätt att plocka fram och mikra. Suveränt med ett glas mjölk. Jag fick slut på stora muffinsformar men det gick precis lika bra med mindre formar. Minska bara tiden någon minut.

    Både stora och små formar

    Matiga mellismuffins
    Mellinsmuffins med banan och äpple
    12 stora

    3 dl fullkornsvetemjöl
    3 dl vetemjöl
    1/2 dl krossade linfrön
    1/2 dl solrosfrön
    2 tsk bakpulver
    1 tsk kanel
    2 krm salt
    1 fint tärnat äpple, gärna syrligt
    2 mosade bananer
    2 dl kocentrerad äppeljuice
    2 ägg
    1/2 dl olja

    Gör så här:
    1. Sätt ugnen på 200 grader.
    2. Blanda ihop de torra ingredienserna.
    3. Rör i äpple, bananer, äppeljuicen, äggen och oljan.
    4. Fördela i stora muffinsformar.
    5. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter.