måndag 18 juni 2012

Banoffee-paj


Banoffee-paj

Banoffee-paj hade jag aldrig tidigare hört talas om när jag för en tid sedan såg ett recept i någon dagstidning. Efter lite googlande så gjorde jag min egen paj.Det här är min variant på en paj som finns i många olika receptvarianter. Readers Digest har utsett den till världens godaste..... Resultatet då? Fantastiskt gott även om botten blev väldigt smulig. Nästa gång ska jag prova latmansvarianten som Jamie Oliver gjort i ett program ur den eminenta serien 30 minute-meals. Han hade helt enkelt köpt färdig pajbotten. En annan idé som jag nog ska prova är att köra en cheesecakebotten som man vet funkar. Kommentera gärna om ni provar någon idé som fungerar.
Roligt med den kondenserade mjölken som efter kokning blir härligt kola-toffee-aktig. Borde finnas fler användningsområden kan man tycka. 

Ja, man ska faktiskt koka burken i 2 timmar.

Banoffee-paj 

200 gram mariekex 
100 gram digestivekex
1 burk kondenserad mjölk
100 gram smör
3-4 bananer
2 dl vispgrädde
mörk blockchoklad

Gör så här:
  1. Lägg burken med kondenserad mjölk i en kastrull så att den är täckt med vatten. Ta bort etiketten först så slipper du få limrester på kanten av kastrullen. Koka den oöppnade burken i 2 timmar. Ta upp burken och låt svalna.
  2. Lägg kexen i en påse och krossa dem eller kör dem i mixer.
  3. Smält smöret och blanda med kexkrosset. Tryck ut blandningen i en springform och ställ i kylen i minst en halvtimme.
  4. Skiva bananerna och fördela över kexbotten. 
  5. Öppna burken med kondenserad mjölk som nu blivit toffee. Smeta ut toffeen över bananerna och kyl en stund till.
  6. Vispa grädden och fördela över det andra.
  7. Riv choklad över och servera direkt eller förvara i kylen så att allt hinner sätta sig ordentligt.
Smulig men grymt god!


 

fredag 15 juni 2012

Any Time

After work med ett par dagar kvar att jobba innan sommarledigheten. Då var vi ett glatt gäng som träffades på Any Time på Föreningsgatan i Malmö. Innergården är trevlig och personalen och servicen är OK, om än lite väl "rolig". Synd då att min mat var en besvikelse. Marulk, späckad med sardeller med pressad potatis och betor och rödvinssky. Torr fisk, tråkig potatis och smaklös sås. Övriga i kollegiet var däremot nöjda med sin mat. Som vanligt när jag är ute och äter så väljer jag fel rätt.

torsdag 14 juni 2012

Ceviche på lax

Laxceviche

Att tillaga fisk med hjälp av syra från exempelvis lime har blivit mer och mer populärt. Rätten härstammar från Latinamerika. Den här enkla förrätten görs med färsk lax som enligt vissa bedömare måste frysas tre dygn innan man använder den. Jag läste för inte så länge sedan att odlad lax numera inte behöver frysas. Den är alltså OK att använda direkt.

Laxceviche
4 pers

300 gram färsk lax
2 stjälkar vårlök
1 vitlöksklyfta
1 lime
1 citron
1 avokado
1/2 dl hackad koriander
2 tomater
1 tsk sambal oelek (kan uteslutas)

Gör så här:
  1. Pressa limen och citronen i en bunke. Skär laxen i små kuber ca 1x1 cm och lägg dem i bunken tillsammans med sambal oelek och rör om. Ställ i kylen och låt "grava" i ca 2 timmar till fisken är fast och ljusrosa.
  2. Hacka löken och vitlöken. Dela avokadon och tomaterna i bitar. Blanda samman allt och smaka av med salt och peppar.

tisdag 12 juni 2012

Kokoskyckling på grönsaksbädd

Kokoskyckling

Gillar man kokos som jag gör så är det här en lättlagad och trevlig vardagsrätt. Kokosmjölk kan man köpa i små burkar vilket är praktiskt att ha hemma. Rätten är populär även bland de yngre i familjen.

Kokoskyckling på grönsaksbädd
4 pers

4 kycklingfiléer
4 späda morötter
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
1 liten burk kokosmjölk (ca 2 dl)
1 msk kycklingfond
1/2-1 tsk sambal oelek
1 msk smält smör
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk kokosflingor


Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 225 grader. Strimla morötter och purjo. Skala och hacka vitlöken. 
  2. Lägg grönsakerna i en ugnssäker form.
  3. Blanda kokosmjölk, fond och sambal oelek. Häll det över grönsakerna.
  4. Lägg kycklingen ovanpå grönsakerna. Pensla med smör och strö över salt, peppar och kokos. Tillaga i mitten av ugnen ca 30 minuter.
  5. Servera med mango chutney, sallad och ris.

söndag 10 juni 2012

Halvfabrikatsmiddag

Ibland bara orkar man inte....och lik förbaskat kan det bli riktigt gott. Bara man är hungrig nog så fungerar "snabbmat" alldeles förträffligt ibland. Ta exemplet med den lokala pizzerian. Har man precis ätit middag hemma och råkar gå förbi nämnda pizzeria så luktar det nästan äckligt och lite kväljande. Har man å andra sidan vägarna förbi när man råkar vara jättehungrig så luktar det alldeles fantastiskt underbart och man får verkligen stålsätta sig för att inte smita in och göra processen kort med hungerkänslorna.




Denna dag pallade jag inte lägga ner så mycket arbete på maten så det blev först en förrätt med mozarellasticks från Lindströms. De var gott ostiga med i övrigt ganska menlösa. Kunde varit lite sting i dem. Roligast är förpackningen och sättet som texterna är skrivna på. Lite annorlunda och med en humoristisk knorr.
Till maten blev det krispiga potatisräfflor ur ICA´s sortiment. De är faktiskt riktigt goda och välkryddade. Barnen älskar dem. Till det hade jag en bit rostas som är en perfekt bit kött om man ska göra grillspett. Jag skar köttet i småbitar och marinerade någon timme. En halvtråkig bit isbergssallad och en stackars överbliven tomat fick tjäna som grönsaker på tallriken. Färdig tsatsiki och påsbea till de som gillar det och middagen var komplett. Riktigt bra faktiskt!

God snabbmiddag

fredag 8 juni 2012

Glassnyheter

Glasssäsongen (ja, jag vet att det inte stavas med tre s) är onekligen här och då passar det bra att botanisera i frysdiskarna. Tre nyheter som testats med riktigt bra resultat är nedanstående.


Carte Dór Oreo är inte alls dum. Riktigt god och krämig med lite kaktugg. En klar höjdare i sommarvärmen.


GB´s två senaste smaker i halvliterpack lovade gott.....och som de smakar. 88:an smakar verkligen som pinnglassen med samma namn så gillar man den ska man köpa detta paket. Detsamma gäller "sandwich" som har en gräddig och god vaniljglass med små bitar av själva "brödet". Jag hade gärna sett att de bitarna var lite fler eller större men smaken är det absolut inget fel på. Allt som allt, tre riktigt goda glassar!

torsdag 7 juni 2012

Ramslök mm


Ramslök i Bokskogen
Jag har tillbringat ett par nätter med olika klasser i Torup, mer allmänt kallat "bokskogen" av oss som bor i närområdet. Senast jag var där så wokades det grönsaker med lite homemade sås efter korvgrillning och pinnbrödsbak. Barnen som var en klass 4-6 var indelade i grupper och gjorde ett gott jobb med hackandet av grönsaker. Vitkålen togs bäst om hand med en osthyvel. Förövrigt så innehöll woken morötter, purjo och paprika.

I woktagen
Såsen som jag hade mixat ihop innehöll bl.a limeblad, vitlök, thaibasilika, sesamolja, grön currypasta, lime, citrongräs, soja och koriander. Kan ha varit något mer men minnet sviker.




I bokskogen hittade jag också ramslök vilket inte hör till vanligheterna. Ramslöken har blivit ganska inne och smakar som en blandning av gräslök och vitlök. Jag skördade lite och grävde faktiskt upp ett par lökar också för att försöksodla här hemma i trädgården.

Ramslök

söndag 3 juni 2012

Rabarbercheesecake


Rabarbercheesecake
Jag skördade massor av rabarber the other day och så hittade jag detta recept i ett av de senaste numren av Allt om Mat. Resultatet blev riktigt gott och såg dessutom väldigt trevligt ut vilket ju inte är någon nackdel. Mandeln i botten gör det hela lite crunchy. Se till att rabarberbitarna är lika tjocka så att de blir lagom mjuka samtidigt.

"Asta" gillade också kakan!
Rabarbercheesecake
ca 15 bitar

175 gram digestivekex
100 gram sötmandel
75 gram smör
500 gram mascarponeost
2 dl crème fraiche
2 ägg
1 1/2 dl strösocker
500 gram rabarber
1/2 dl råsocker
1 dl rödvinbärsgelé

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 150 grader. Mixa kex och mandlar och blanda i smält smör. Tryck ut blandningen i en bakpappersklädd form, ca 20 x 30 cm.
  2. Blanda mascarpone, crème fraiche, ägg och socker. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen ca 1 timme.
  3. Ansa rabarbern och skär i lagom stora stavar. Klyv dem på längden om de är grova. Lägg dem i en gryta och strö över råsockret. Låt koka på svag värme tills de är mjuka. Tar någon minut bara. Ta upp och lägg på hushållspapper så att saften försvinner. Lägg dem sedan snyggt på den nygräddade kakan. Låt kallna.
  4. Smält gelén och pensla på kakan. Kyl den och skär i bitar. Garnera med mynta.